Як вибрати зимову куртку?

28 декабря 2021

Як вибрати зимову куртку?

Часом зима буває особливо підступна: сьогодні світить сонце і блищить легкий сніжок, а завтра вдаряють морози та дороги вкриваються льодом. У такий час важливо подбати про власне тепло не тільки вдома, але і на вулиці — підібрати у гардероб хорошу, комфортну зимову куртку. Верхній одяг повинний бути зручним і теплим, до того ж у ньому важливо відчувати себе вільно. Тому забудьте про тісні куртки, які сковували рухи. Сьогодні легко можна підібрати одяг, який не змусить вас почувати себе одягненими у сто шарів.

Матеріали: якими бувають верх та утеплювач

Зимові куртки не роблять по одному шаблону — для них вибирають абсолютно різні матеріали як для верху, так і для утеплювача. Не можна сказати, що всі вони виключно хороші — кожен матеріал має як переваги, так і недоліки. Пропонуємо познайомитися з ними ближче.

Матеріали верху

Синтетика: нейлон і поліестер. Це міцні матеріали, які не продуваються вітром. Вони здатні спокійно витримати кілька хвилин несильного дощу або мокрого снігу і не намочити вас — цього вистачить, щоб ви встигли сховатися під навіс або просто забігти у приміщення. Матеріали, як правило, не мазкі і не вицвітають на сонці, а також не мнуться під час носіння. Однак відрізняються тим, що електризуються. А ще не пропускають повітря, так що у приміщеннях у такому одязі дуже тепло.

Натуральна тканина — бавовна. Це безпечний для алергіків та приємний на дотик матеріал, який до того ж дуже «дихаючий». Але він не стійкий до вітру і опадів — швидко продувається, намокає і довго сохне.

Синтетика з мікроволокна — мікрофібра. Поєднує кілька плюсів попередніх матеріалів: «дихає», приємна і м’яка на дотик, стійка до вітру та опадів. Але мінуси у мікрофібри теж є, це її «неприємна» ціна і можливість сильно електризуватися.

Мембрана. Це синтетичний матеріал з особливою структурою, який не продувається вітром, відштовхує зовнішню вологу (опади, падіння у сніг), а також відводить вологу від тіла. Але такий одяг недовговічний і досить дорогий. Крім того, мембрана найбільш ефективна у поєднанні з іншими елементами для збереження тепла, наприклад, з термобілизною.

Це не всі варіанти матеріалу верху, проте перераховані є одними з найбільш популярних — існує найбільша ймовірність зустріти саме їх у магазинах одягу.

Матеріали утеплювача

Синтепон — легкий і дешевий матеріал, але досить об’ємний. До того ж синтепон не найкращий помічник у регіоні з особливо холодними зимами — він не ефективний при температурі нижче -10 градусів.

Синтетичні замінники пуху: файбертек, холлофайбер, ізософт. Невибагливі у догляді матеріали, які мають досить високий рівень стійкості до зносу. Їх можна використовувати навіть при температурі -20 градусів, і вони добре збережуть тепло. Також такі замінники пуху не викликають алергію. Але якщо у вашому регіоні температура падає нижче «робочої» для матеріалів, то їх ефективність швидко сходить нанівець.

Тінсулейт — ще одна синтетика, тільки більш стійка до низьких температур, адже матеріал гріє навіть при -40 градусах за Цельсієм. Це зносостійкий, легкий і тонкий матеріал, який також не викликає алергії та відрізняється стійкістю до вологи і вітру. До мінусів, напевно, варто було б віднести його ціну — за такі хороші переваги доведеться заплатити.

Натуральний утеплювач — гусячий пух. Це довговічний і теплий матеріал, який відрізняється легкістю і відносною тонкістю. Здатний витримувати температуру до -30 градусів, зберігає тепло навіть якщо у вас низька фізична активність. Але для алергіків він не підійде — може викликати реакцію. Також він занадто добре вбирає вологу і при цьому довго сохне, потребує особливого складного догляду.

Інший натуральний утеплювач — овеча шерсть. Вона теж довговічна і тепла, витримує температуру до -25 градусів. Але овеча шерсть теж потребує особливого догляду, до того ж вона набагато важче пуху та інших матеріалів.

Теплі і холодні шви

Утеплювачі у куртках поміщаються у спеціальні тканинні відсіки, тобто пухові мішки. Це дозволяє матеріалу рівномірно розподілитися по всьому виробу і більш ефективно зберігати тепло. Шви у таких відсіках можуть бути теплими та холодними.

Холодні — це наскрізні шви, коли лицьова частина зшивається відразу з виворітною. Виходить, що у місці шва утеплювача немає, а вздовж межі «пухового мішка» його менше, ніж у центрі. У підсумку ми отримуємо нерівномірний розподіл утеплювача, через який куртка не зможе ефективно утримувати тепло — воно буде виходити через тонкі шари утеплювача у місцях стику швів. Це не означає, що куртка з холодними швами погана. Просто вона не підійде для дуже морозних регіонів.

У теплих швах лицьова і виворітна частина зшиваються за допомогою спеціальних тканинних перегородок, що дозволяє домогтися рівномірного розподілу утеплювача по всій площі куртки. Таким чином, на місці стиків швів шар утеплювача буде таким же, як у центральній частині «пухового мішка». Такі шви використовуються для найтепліших курток.

Якщо призвичаїтися, то ви зможете швидко визначити, які шви у куртки, що вам сподобалась — досить подивитися на просвіт. На просвіті особливо добре помітна різниця у щільності утеплювача при холодних швах. Вибирати шви варто, виходячи з погодних умов регіону вашого проживання. Якщо щороку ви стикаєтеся з особливо морозною зимою, краще звернути увагу на теплі шви.

Що допомагає зігрітися?

У зимової куртки є кілька елементів, які допомагають зробити її теплою і комфортною навіть для сильних морозів. Вибираючи верхній одяг, обов’язково зверніть увагу на те, щоб у вашої куртки були наступні елементи:

  1. Регульований об’єм. Для того, щоб куртка краще зігрівала, її можна «підігнати» під свої параметри. Якщо річ буде занадто вільною, то вона буде пропускати прохолоду. Тому якщо у куртки є регулювання — це хороший вибір.
  2. Теплі кишені. У таких кишенях із зовнішнього боку присутній шар утеплювача, отже, вони також утримують тепло, як і вся куртка.
  3. Капюшон. У доброї зимової куртки утеплювач є й у капюшоні. Крім того, сам елемент повинен мати глибоку щільну посадку. Ще краще, якщо капюшон буде можна регулювати.
  4. Комір-стійка. Є коміри, які закривають тільки шию, а є й ті, які суміщені з капюшоном та можуть закрити половину обличчя. Правда не всім таке подобається, тому оптимальний варіант — захист від холоду і вітру хоча б тільки шиї.
  5. Манжет. Для повсякденного використання краще, якщо у куртки будуть вшиті еластичні манжети, які щільно облягають зап’ястя і не дозволяють вітру задувати у рукава, а теплу виходити через них.
  6. Флісова підкладка. Справа у тому, що підкладка, наприклад, з поліестеру мало впливає на тепло. А ось з флісу зберігає комфортний мікроклімат, не дає теплу йти назовні і добре гріє тіло.

У той же час є й необов’язкові елементи — це ті, відсутність яких не зробить куртку гіршою. Але якщо в обраної вами моделі є те, що ми перерахуємо далі, то вона може стати кращим вибором:

  • Вентиляційні блискавки. Такі елементи допомагають позбавити від зайвого тепла під курткою, наприклад, у приміщенні або при активних рухах.
  • Двосторонні блискавки. Це просто зручно для того, щоб трохи розстебнути нижній бігунок під час проходження через великі замети.

Таким чином, не можна просто вибрати красиву куртку — верхній одяг варто вибирати, звертаючи увагу і на його практичність, безпеку. Щоб не засмутитися, що вподобана по дизайну куртка виявилася непрактичною, прийшовши у магазин відразу виберіть моделі, які відповідають оптимальним вимогам. Так ви отримаєте найбільш підходящу вибірку, з якої буде простіше отримати кращий варіант. Оцінюйте всі елементи куртки, щоб підібрати для себе найкращу з кращих, і жодного разу не пошкодувати про те, що саме вона поповнила ваш гардероб.

Ідеальна зимова куртка, яка вона?

Можливо, вам здасться, що ми розповіли занадто багато всього, і утримати всю інформацію у голові складно, тим більше, коли справа дійде до безпосереднього вибору одягу. Тому ми вирішили скласти невеликий список головних характеристик, на які можна спиратися:

  1. Якщо ви вибираєте пух, то утеплення повинно бути забезпечено матеріалом, що має Fill Power 750–800. Звичайно, щільність може бути і нижчою, але тоді самого пуху повинно бути більше, і варто розуміти, що куртка буде елементарно важче.
  2. Розподіл пуху по пухових відсіках, що мають теплі шви. Це стосується як «тіла» куртки, так і капюшона.
  3. У питанні крою краще дотримуватися золотої середини — не варто вибирати занадто вузьку або занадто вільну модель. Віддавайте перевагу довгим курткам.
  4. Всі елементи куртки повинні працювати на збереження тепла — не повинно бути ніяких лазівок, через які протяг може проникнути під одяг. Манжети повинні щільно прилягати до зап’ясть, а комір і капюшон добре закривати шию і голову.

У першому пункті цього списку вказано такий показник, як Fill Power. Це теплоізолюючі властивості — чим вище показник FP, тим більше повітря утримує одна унція пуху. Тобто у утеплювача з більш високим Fill Power вище показники утримання тепла.

Сподіваємося, що наші рекомендації будуть корисні для вас у питанні вибору підходящої зимової куртки. Пам’ятайте, що холоди — потенційні ініціатори захворювань. Важливо тримати тіло у теплі і при цьому не потіти під час руху. Оцініть всі запропоновані нами характеристики і підберіть куртку, яка підходить для вашого стилю життя. Вибирайте уважно — краще виділити багато часу і подивитися асортимент різних брендів, ніж купити першу-ліпшу.