Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Сучасний відеоконтент брендів

Зміна ритму життя, поведінкових реакцій споживача диктує й нові правила просування брендів. Пряма агресивна реклама дратує, змушує вмикати як свідомі блокіратори (пропуск реклами, перемикання каналів, використання спеціальних блокувальних сервісів), так і несвідомі (банерна сліпота, інформаційний шум). Разом з тим відеоконтент значно краще засвоюється аудиторією, ніж інформація у текстовому форматі. Психологи з'ясували, що через три доби після перегляду відео людина пам'ятає близько 65% інформації в той час, як для тексту цей показник становить всього 10%. Відеороликам вже надають перевагу понад 82% користувачів онлайн-ресурсів.

Щоб утримувати увагу аудиторії та високий рівень конкурентоздатності, брендам необхідно приділяти вдосталь уваги відеомаркетингу. Сучасний відеоконтент — це не лише про ролики на сайтах компаній та рекламні креативи. Значну частину свого вільного часу сучасний користувач віддає соцмережам. Саме вони стають зручною платформою для взаємодії з потенційним клієнтом.

 

Як брендам використовувати відео для просування?

Формування відеомаркетингової стратегії починається з визначення цілей, яких прагне досягти компанія. Вони можуть бути найрізноманітнішими — від знайомства майбутніх клієнтів з брендом та/або продуктом до зміцнення іміджу компанії, приваблення додаткового трафіку на сайт чи підвищення лояльності аудиторії.

Наступним етапом повинна стати сегментація ЦА. Чим чіткіше буде промальовано портрет клієнта, тим легше буде створити контент, який припаде йому до вподоби. При цьому необхідно враховувати не лише стать, вік, географію проживання споживачів, але і їх інтереси, соціальну позицію, рівень життя, інтереси тощо.

Сценарії для роликів необхідно також ретельно продумувати. Варто потурбуватися, аби в них не було неоднозначних формулювань, а сюжет був зрозумілим. Якщо компанія планує залучати до зйомки сторонніх осіб — блогерів, знаменитостей, інфлюенсерів — потрібно слідкувати, аби цінності героя зберігали з цінностями бренду.


Контроль та оцінка — неодмінні складові будь-якого маркетингу, в тому числі й просування за допомогою відеоконтенту. Сучасні аналітичні сервіси дозволяють відстежувати ефективність маркетингових інструментів на будь-якому етапі їх впровадження. Це дозволяє краще зрозуміти свого споживача, знайти з ним спільні точки дотику, оперативно вносити зміни в діяльність компанії.

Залежно від визначеного вектора відеомаркетингу слід обирати оптимальний вид контенту:

  • Інформаційний — контент, зміст якого передбачає виключно донесення конкретної інформації до користувача без використання рекламних засобів. До інформаційного контенту можемо віднести релізи, відеоогляди, новини компанії тощо.

  • Навчальний — ролики, що дають відповідь на запитання «як?». Найчастіше використовують такий відеоконтент в youtube. Рецепти, туторіали, інструкції, лайфхаки не просто знайомлять споживача з продуктом, вони пропонують допомогу, дають користь. І він нею скористається. Якщо стоятиме вибір між переглядом відео та вивченням текстової інструкції, людина найімовірніше обере перший варіант.

  • Репутаційний контент працює на імідж компанії. Він сприяє росту її популярності, підвищенню довіри до бренду. Репутаційним контентом слід вважати розповіді про діяльність компанії та її досягнення, стріми з виставок, інтерв'ю з працівниками та експертами, репортажі тощо.

  • Розважальний відеоконтент безумовно спрямований на підтримання хорошого настрою в аудиторії та водночас побудови позитивного образу компанії в уяві клієнта. Для зйомки таких роликів потрібно слідкувати за інтернет трендами, використовувати у сценаріях найактуальніші тематики та вміло адаптувати їх до бізнесової ніші чи продукту. Схожі відеопости легко сприймаються і дуже добре запам'ятовуються.

  • Ігровий — інтерактивний контент, який передбачає двосторонню взаємодію з аудиторією. Найчастіше його використовують для соцмереж, адже сюди людина в першу чергу приходить за розслабленням та відпочинком. Як приклад таких роликів може бути, приміром, гра «Одягни героя». Створюючи власні образи із запропонованих речей, гравці використовують персонажа, як своєрідного манекена.

  • Рекламний контент спрямований на безпосередній продаж товару. Сценарії для таких роликів зазвичай пишуться з використанням рекламних формул (AIDA, PMHS, DIBABA, ACCA) та містять заклик до здійснення покупки. Нерідко рекламні відео стають частиною воронки продажів і закривають відповідний етап з високою конверсією.

  • Користувацький контент — контент, що створений не брендом, а його аудиторією. Розпакування покупок, згадки про компанію і її продукцію, незвичні способи використання, відгуки стають додатковим безплатним джерелом трафіку користувачів на сторінку бренду. Чим цікавішим, кориснішим чи незвичнішим буде таке відео, тим більша ймовірність, що воно стане вірусним.


Відеомаркетинг в соцмережах

Кожен бренд має свою аудиторію. Обираючи платформу для просування, слід брати до уваги портрет споживача. Старше покоління надає перевагу YouTube, Facebook, а представники 2000-х частіше використовують TikTok чи Instagram. Кожна із цих соцмереж має свої особливості та вимоги до відеоконтенту. Компаніям, у яких є профілі на декількох ресурсах, маркетологи не радять публікувати одне і те ж відео на різних сторінках.

YouTube — виключно відеоплатформа. Тут використовується стандартний формат відео необмеженої тривалості. Варто зазначити, що YouTube є другою за популярністю пошуковою системою після Google. Бренд, що має власний канал на youtube, володіє потужним інструментом. Тут слід публікувати корисні відео з інструкціями, порадами, рекомендаціями, огляди, інтерв'ю, процесом виробництва тощо.

Для постів у Facebook та Instagram слід створювати відео у форматі 1:1. Також для стрічки Instagram існує часове обмеження у 60 секунд. Проте й для фейсбуку не варто використовувати надто довгі ролики, оскільки це все ж розважальні платформи. Інстаграм дозволяє створювати IGTV відео тривалість до 1 год. За допомогою цієї функції, зазвичай, зберігають прямі ефіри.



Віднедавна соцмережа радує користувачів форматом Reels, який має багато схожостей із ТікТоком. Бренди не нехтують вбудованими функціями створення роликів в Instagram, тому що завдяки їм охоплення значно зростають. Хоча Instagram та Facebook дещо схожі сервіси, та потрібно пам'ятати, що вікові та демографічні характеристики їх користувачів дещо відрізняються. 

Ще однією платформою, яка чудово зарекомендувала себе як інструмент для просування став TikTok. Хоча спочатку додаток був виключно розважальним, та завдяки інтенсивному росту популярності, він отримав неабиякий маркетинговий потенціал. Тепер соцмережа дозволяє створювати рекламний кабінет і просувати ролики за допомогою таргету. Та й без вкладень цікаві креативні відео швидко стають вірусними. Деякі бізнеси не знають що можна знімати в тік ток. Дійсно, не всі ніші легко адаптуються до формату платформи. Необхідно слідкувати за трендами, використовувати топові звуки та залучати всю свою креативність для створення цікавого відеоконтенту. При цьому інтегрування у сценарій згадки про бренд чи продукт має бути ненав'язливим та максимально нативним. Пряма агресивна реклама тут не спрацьовує.

Відеоконтент — потужний маркетинговий інструмент, популярність якого лише зростає. Розвиток цифрових технологій цьому лише сприяє. Застосування спецефектів, доповненої реальності захоплює глядача і закарбовується в пам'яті. 

Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.