Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Бізнес на торгівлі оригіналами. Що по маржинальності?

Суть маржі і націнки. Головне – не заплутатись.

 



  Організація будь-якого бізнесу передбачає отримання прибутку, в тому числі й торгівля товарами усіх категорій. Організація роздрібної торгівлі полягає в закупівлі продукції за оптовою ціною, встановлення націнки та її продаж за роздрібною ціною. Величина націнки в грошовому еквіваленті по суті дорівнює маржі та визначає рентабельність бізнесу. Проте у відсотковому еквіваленті маржа визначається як співвідношення її абсолютного значення до роздрібної ціни помножене на 100%, тоді як при вирахуванні націнки слід відштовхуватися від закупівельної ціни Тому показники маржинальності зі значенням понад 100% не відповідають дійсності. Найчастіше її плутають з націнкою, яка таки може становити 100%, 200% чи навіть цілих 300%.

  Більшість товарів не мають чітко визначеної граничної ціни, тому власник магазину може встановлювати націнку на свій розсуд. Проте потрібно розуміти, що при надмірному завищенні ціннику крам залежуватиметься на полицях, і підприємство з часом збанкрутує. І навпаки, при заниженні ціни в конкурентних перегонах також можна швидко піти в мінус і з цих перегонів вибути.

  Спеціалісти виділяють три категорії товарів:

- Низькомаржинальні;

- Середньомаржинальні;

- Високомаржинальні.                        

  Оригінали відомих брендів належать до групи високомаржинальних товарів. Маржа в такому бізнесі може становити від 60% і вище.

  Оригінали спортивних брендів. Рентабельність бізнесу.

  Є цілий перелік чинників, які визначають прибутковість бізнесу з торгівлі оригінальними спортивними речами:

  Попит. Спортивний одяг вже давно перейшов з категорії екіпірування для тренувань у категорію повсякденного чи навіть вихідного вбрання. Виробники активно експлуатують цей момент і балують споживача постійним оновленням цікавих стріт-стайл моделей. Слід зауважити, що й віковий діапазон цільової аудиторії доволі широкий. Для прикладу, кросівки стали неодмінною частиною гардеробу як вісімнадцятилітнього юнака, так і поважного зрілого мужчини. Питання лише в дизайнерських вподобаннях.

  Конкуренція. Слід аналізувати наявність схожих торгових точок в регіоні, їх діяльність, популярність у клієнтів, цінову політику. Зазвичай конкуренція в ніші товарів преміум-сегменту не така висока, як у категорії товарів з мас-маркету.

  Постачальники. Дилери, які співпрацюють напряму з брендами, завжди мають цікавіші варіанти цінових пропозицій. Ринок оптових постачальників варто ретельно вивчати. Тим більше, що нині бренди змінили політику своєї діяльності для збереження маржі. Імениті виробники повертають у бік максимального скорочення шляху між собою та кінцевим споживачем.

  Ім’я. Цей фактор неможливо залишити без уваги, оскільки гучний бренд – це вже 30-40% ціни. Покупець готовий платити за статусність та емоцію. Мультибрендовий магазин – можливість задовольнити запити більш широкої аудиторії, оскільки існують поціновувачі конкретних виробників.

  При вирахуванні усіх затрат на придбання та доставку товарів, маржинальність оригінальної брендової продукції становить 50-80% (в залежності від конкретного товару). Для орієнтовного розрахунку прибутковості такого бізнесу візьмемо показник у 60%. Вартість одиниці товару може, звісно, коливатися, тому візьмемо середнє значення у 2000 грн. Припустимо, на початкових етапах продавцю вдасться реалізовувати по одиниці товару щоденно. Місячна виручка становитиме 2000 грн * 22 дні (за вирахуванням вихідних) = 44 000 грн. При рентабельності у 60% отримаємо чистий дохід в сумі 44 000 грн. * 60% = 26 400 грн. Для першого місяця діяльності це доволі непоганий заробіток. При правильній маркетинговій стратегії, напрацюванні постійної клієнтської бази та збереженні репутації цей показник можна збільшувати у рази з кожним наступним місяцем. Зауважимо, що в розрахунках ми відштовхувалися від мінімальних показників.

Що у перспективі?

  Тенденцій до зниження популярності брендів у найближчі роки не спостерігається. Чим зумовлений попит на подібні товари?

  • Аналіз фінансової діяльності найіменитіших гравців цього ринку – Nike, Adidas, Puma, Under Armour, Fila, New Balance та інших – показує, що відбувається щорічне зростання продажів їхньої продукції в середньому на 8-15%.
  • Вітчизняний ринок наразі не перенасичений товарами люксового сегменту. При цьому споживач починає схилятися до теорії, що краще одна якісна річ, аніж декілька низькопробних підробок.
  • Спостерігається ріст популярності брендів завдяки ефективній маркетинговій стратегії – співпраця з відомими спортсменами, зірками кіно та шоу-бізнесу, спонсорування спортивних заходів.
  • Зацікавлення населення здоровим способом життя, заняттями спортом та відвідуваннями спортивних центрів стимулює ріст попиту на якісне професійне екіпірування.
  • Жорстка конкуренція серед спортивних брендів змушує їх бути у постійному контакті зі споживачем, враховувати його інтереси, потреби, побажання. Невпинне оновлення лінійок одягу і взуття, вдосконалення моделей підтримує інтерес до продукції на високому рівні.


      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.