Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Через що проходять кросівки до того, як потрапляють до нових власників?

Починається все з виготовлення підошви, для якої  використовується гумовий матеріал з різними добавками. Через те, що підошва забезпечує зчеплення, вона повинна бути щільною, адаптивною до погодних умов. Тому у лабораторії досліджують, що потрібно додати, щоб підошва не дубіла на морозі або просідала у спеку. Не забувають й про верхню частину пари. 

Виробничий процес виглядає так:

1. Гума разом з необхідними добавками завантажується у «мішалку», де величезні вали перетворюють її на однорідну речовину, перемішуючи й нагріваючи. Після цього отриману масу ділять на смужки і розкладають по формах. Проходячи через кілька форм, підошва набуває свого розміру, товщини, малюнку протектора і стає

готовим елементом нашого взуття. 

2. Далі розробляється проміжна підошва, яка поглинає і розподіляє ударні навантаження. Її роблять з пінного матеріалу і прикріплюють між устілкою та самою підошвою, щоб краще амортизувати. Після того, як устілка буде перевірена на те, як вона прикріплена й очищена, можна вважати, що нижня частина взуття готова та чекає свого верху. 

3. Якщо розглядати процес створення «дихаючого» верху, то перш ніж перейти до роботи, фахівці повинні розробити ефективне розташування шарів сітчастого матеріалу. Також важливо розташувати еластичний матеріал на згині, щоб нозі було комфортно при будь-якому русі, і кросівок не зіпсувався через місяць використання.  

4. Верх натягують на спеціальну форму-колодку і приєднують до нього устілку. Після того, як устілка і верх будуть склеєні, процес переходить до приклеювання підошви. Після того, як кросівки будуть «зібрані», вставляється шнурівка. Ось і все, взуття готове! Залишається тільки почистити кожну пару від можливих виробничих забруднень, упакувати в коробку та відправити у магазини або на склад.

\

Але крім всіх виробничих нюансів, важливо враховувати і розробку дизайну. Цей процес передує виготовленню кросівок і відбувається в офісах бренду. Зазвичай над дизайном працюють арт-аналітики та дизайнери, які оцінюють сучасні тренди, роблять прогнози на майбутнє й створюють відповідні моделі, підбирають кольори та декоративні елементи. Це ж стосується і фасону іміджевих кросівок, які ми носимо як повсякденне взуття. 

Фасон повинен бути модним, вписуватися в тренди. Згадаємо й колаборації, коли кросівки створюються дуетом або навіть тріо, до яких окрім дизайнерів, входять артисти, спортсмени та інші відомі особи. Перед тим, як почати виробляти взуття, команда бренду і медійної особи довго працюють над дизайном, який показував би відмінні риси всіх сторін колаборації. У результаті ми бачимо яскраві моделі на будь-який смак на вітринах магазинів. Кожного сезону з’являються нові моделі, що підходять під ті чи інші погодні умови або модні тенденції. 

З чого виробляють кросівки? Сам процес не такий цікавий як те, з чого ж виготовляється наше взуття. Як вже ми писали, кросівки складаються з верхньої частини, проміжної підошви та основної підошви. Для кожного елемента взуття вибирають найбільш відповідний матеріал — все залежить від бюджету, ідеї, призначення та інших факторів. Наприклад, моделі для бігу повинні бути «дихаючим», отже, їх верхня частина буде виконана з сітчастого матеріалу. 

Основна підошва

Основна підошва — це запорука зчеплення, яке залежить від малюнка протектора. Так, малюнок підошви — це не просто чиясь примха, а розробка багатьох фахівців, які адаптували конкретну модель до певних умов. Саме тому бутси для баскетболу не будуть такими ж ефективними під час бігу — їх протектор заточений під підлогове покриття.

І чого ж робиться основна підошва?

Чиста гума — відрізняється довговічністю та невеликою вартістю. Забезпечує відмінне зчеплення майже з усіма поверхнями, що робить її особливо популярною у виробництві спортивного взуття різного призначення. 

BRS 1000 найбільш популярна для бігових кросівок — це міцна синтетична гума, яка забезпечує хорошу стійкість на великій швидкості. 

DRC — гумова суміш. Дуже міцний та практично вічний матеріал. Не боїться ніяких навантажень і добре підходить для тенісних й повсякденних кросівок. 

Дуралон — це штучна гума з великою кількістю повітряних пір. Це зроблено для найкращої амортизації, яка особливо важлива у «мисочній» частини кросівок для бігу.

Проміжна підошва

Цей «прошарок» відповідає за амортизацію, а також за поглинання або розподіл ударних навантажень на ногу. Крім того, без проміжної підошви неможлива правильна стійкість ноги без заворотів. 

І з чого ж робиться проміжна підошва? 

• EVA — відносно недорогий пінний матеріал, часто використовуваний для аматорських кросівок або взуття «початкового» рівня. Річ у тому, що попри свою легкість і податливість, з часом піна «здувається» під тиском ноги, й підошва не може повернутися до колишньої форми. 

• Поліуретан дуже міцний та щільний, але попри це, сьогодні він втратив колишню популярність. З нього практично не роблять ні проміжну, ні основну підошву, тому, що на зміну прийшли легші матеріали. 

• Філон — піна, яка створюється з гранул EVA. Завдяки використанню відповідного матеріалу, такій підошві можна надати будь-яку форму, а також вона має відмінні амортизаційні якості. 

Філайт — це суміш філону та гуми, що дозволяє забезпечити кросівки проміжною підошвою з підметкою. Завдяки цьому матеріалу взуття залишається легким і отримує високі показники еластичності.

Верхня частина

 

Завдяки верху нога у кросівку фіксується й утримується на підошві. Для різних типів взуття використовуються різні матеріали синтетичного та натурального походження: якісь повинні краще фіксувати, якісь — провітрювати ногу. 

З чого ж робиться верхня частина? 

• Сітчастий матеріал виготовляють з нейлонових або поліестерових ниток. Він забезпечує провітрювання ноги та легкість взуття. Такий матеріал має синтетичне походження, але не викликає алергії та добре підходить для літнього періоду. 

• Натуральна шкіра — це еластичний і щільний матеріал, якому легко надати форму без сильної деформації. Кросівки з натуральної шкіри адаптуються під особливості вашої ноги. 

• Штучна шкіра теж еластична, але при цьому ще й більш щільна. Крім того, синтетична шкіра більш стійка до пошкоджень. 

Ми перерахували основні матеріали, які використовуються для виготовлення кросівок, проте у кожну нову модельну лінійку виробники намагаються додати щось нове. Наприклад, всесвітньо відомий бренд Nike встиг запатентувати кілька розробок для кращої амортизації, кращої фіксації й так далі. І успішно їх використовує!

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.