Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Чи можна прати кросівки в пральній машині?

Спортивне взуття, враховуючи його пряме призначення і складну будову, забруднюється набагато частіше. І якщо чистити його з зовнішньої сторони набагато простіше, то внутрішня при цьому залишається практично недоступною. Тому з гігієнічних міркувань кросівки інколи необхідно прати повністю. Багато хто користується перевіреним методом — замочують спортивне взуття в теплій мильній воді, застосовуючи різні підручні миючі засоби. Але чи можна занурювати їх в пральну машину? Як машинний режим відіб'ється на товарному вигляді й чи збережеться їх цілісність? Втрата форми та розклеювання окремих деталей — головний ризик в даному процесі, тому без зайвої необхідності краще застосувати часткову чистку. Але, повертаючись до попереднього питання, варто відзначити, що взуття для спорту можна прати в машині-автомат, оскільки сучасна техніка має безліч сприятливих режимів, що забезпечують дбайливе прання. Машинне прання може впоратися не тільки з сильними забрудненнями, але також наповнить взуття свіжим запахом. Даний спосіб також звільнить час для інших турбот.

Рекомендується слідувати простим, але важливим правилами, здійснюючи всі необхідні дії поетапно:


- Огляньте спортивне взуття. Якщо на ньому є приклеєні деталі або частково порушена цілісність виробів, то краще уникати прання в машині-автомат. Всі деталі повинні бути якісно прошиті.

- Видаліть з підошви бруд і дрібні камінці. Використовуйте щітку і будь-який інший підручний миючий засіб. Також не завадить потримати взуття під струменем води, щоб змити залишки забруднень.

- Потрібно виймати шнурки та устілки. Їх можна покласти в пральну машину разом з кросівками або очистити вручну. У такому вигляді спортивне взуття очиститься набагато краще.

- Використовуйте спеціальний мішок для взуття. Це необхідно, щоб уникнути пошкодження барабану машини-автомат, а також ілюмінатора. При відсутності такого пристосування можна помістити до виробів старі рушники, що зменшить вібрацію і поліпшить якість прання.

- Виставте температуру. Її показник не повинен перевищувати 40 градусів. Це не порушить цілісність окремих елементів і забезпечить хороший результат.

- Виберіть режим. Кожна сучасна машина-автомат оснащена делікатним режимом, що забезпечує досить делікатне прання, але при цьому краще включати спеціальну програму для прання взуття, якщо вона передбачена виробником техніки.

- Засипте порошок. Якщо є необхідність випрати темну пару кросівок, то краще застосовувати рідкий засіб, який не залишить видимих слідів. До білих кросівок можна додати порошок без хлору з ефектом відбілювання.

- Вимкніть непотрібні програми. Не рекомендується використовувати віджимання при пранні взуття, а також не можна включати функцію сушки. Це може привести до втрати форми виробів і інших деформацій.

- Натисніть кнопку «Старт». Слідкуйте за процесом і чекайте звукового сигналу про його завершення. 

Сушити спортивне взуття на опалювальних приладах забороняється, але можна поставити їх поблизу, відкинувши язичок. Можна також скористатися перевіреним методом, набивши кросівки зім'ятим папером без кольорової фарби. У літню пору досить залишити чисту пару на відкритому повітрі, але не під прямими сонячними променями.

Особливості прання кросівок зі шкіри в машині-автомат Кросівки з якісної натуральної шкіри можна сміливо відправляти в пральну машину. Якщо ваше забруднене взуття від відомого і надійного виробника, то матеріал не потріскається і не деформується (якщо дотримуватися рекомендованого режиму прання). Але все ж є деякі винятки.

У машині-автомат не можна прати шкіряне спортивне взуття, якщо взуття:

- Зі світловідбивачами та іншими деталями, які можуть відклеїтися; 

- З LED-підсвіткою на батарейках, що може вивести з ладу електронні елементи; 

- Зі стразами й камінчиками, які можуть відклеїтися при пранні та засмітити злив. 

 Якщо ви помітили, що біла гумова підошва не відіпралась належним чином (що може простежуватися при виборі делікатного режиму при сильному забрудненні), то виправити ситуацію допоможе взуттєва або стара зубна щітка з застосуванням миючих засобів.

Особливості прання замшевого спортивного взуття в пральній машині 

Замша — це дуже делікатний матеріал, головними ворогами якого є вода і хімічні реакції з багатьма миючими засобами. Через це, замшеве взуття втрачає свою привабливість тому, для її очищення краще використовувати спеціальні засоби, дочекавшись повного висихання. На щастя власників замшевого спортивного взуття, кросівки можна помістити в машину-автомат. Проте, перед цим потрібно переконатися, що виріб не має пошкоджених місць, а всі деталі якісно прошиті. В цьому випадку важливі правильний режим і температура, яка не повинна перевищувати 30 градусів, а також обов'язкова наявність сітки для прання.

Сушити кросівки із замші поблизу нагрівальних приладів забороняється. Якщо після висихання виробів пошкодився ворс, то можна потримати їх над парою до випрямлення. Важливо врахувати, що при машинному пранні змиється вологозахисне покриття, яке необхідно відновити за допомогою спеціального засобу.

Дані рекомендації стосуються виключно річного та демісезонного спортивного взуття. Зимові шкіряні та замшеві кросівки можна зіпсувати, застосовуючи прання у пральній машині. В цілому, використання пральної побутової техніки для очищення кросівок з натуральних матеріалів не несе негативних наслідків.

Якщо слідувати рекомендаціям, то улюблена пара спортивного взуття ще довго зберігатиме первинний вигляд!

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.