Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Чи можна прати шкіряне спортивне взуття?

Спортивне взуття — це зручний і практичний варіант на всі випадки життя. У 2021 році воно стало незамінним атрибутом будь-якого гардероба. І ми вже не можемо уявити собі життя без кросівок, кед або будь-якого іншого спортивного взуття, яке доповнює стильний образ. Своєю чергою, одним з найбільш функціональних, комфортних і якісних варіантів є шкіряні кросівки.

Хоча воно дорожче синтетичного, у нього є ряд переваг. Шкіряне взуття забезпечує максимальний комфорт ногам, а також повітропроникність, що дозволяє шкірі «дихати» всередині, наприклад, кросівок. Також якісне взуття з натуральної шкіри довговічне та зносостійке. Навіть після активних тренувань протягом довгого часу кросівки будуть виглядати, як нові.

Крім того, шкіра є еластичним матеріалом. Вона приймає форму стопи і стає максимально комфортною для її власника.

Однак, як і за будь-якою парою, за шкіряними виробами необхідно доглядати та очищати взуття від забруднень, щоб воно довше прослужило і виглядало також, як під час покупки. Такі речі вимагають прискіпливішого догляду і мають свої вимоги по очищенню.

Від неправильних дій воно швидко прийде в непридатність, розклеїться та втратить форму. Взуття очищають декількома способами: вручну, у пральній машинці або відправляють до хімчистки. Найпростішим та найбільш поширеним є другий варіант. Але наскільки безпечно буде прати шкіряне взуття у машинці?

 

Про взуття зі шкіри: як правильно прати

Найчастіше конкретні виробники вказують на бирках всі рекомендації по догляду за кросівками жіночими або чоловічими. Але, якщо бирки немає, або ви не розумієте позначень на ній, то варто пам’ятати основні нюанси. В основному шкіряне взуття рекомендують прати вручну, проте очищення у пральній машині не заборонено. Якісну шкіру можна прати, вона не зіпсується.

 Точно не можна піддавати пару пранню, якщо:

  • на взутті є пошкодження;
  • воно неякісне;
  • має декор або світловідбивальні частини та нашивки. Сюди відносяться кросівки з LED-підсвічуванням, батарейки яких можуть порушити роботу машинки. А також кросівки зі стразами, камінням та іншими декоруючими елементами. Вони можуть відпасти під час прання і пошкодити внутрішні деталі пральної машини.
  • коли на бирці є знак, що забороняє машинне прання. Зазвичай, він виглядає як перекреслена ємність.

Відзначимо, що пральна машина не зможе очистити гумову підошву, особливо на делікатному режимі. У такому випадку краще скористатися взуттєвою щіткою та спеціальним засобом, що очищає.

Таким чином, якщо ви впевнені у якості вашого шкіряного спортивного взуття, то прати у пральній машинці його можна. Однак необхідно дотримуватися деяких рекомендацій і враховувати всі нюанси підготовки до прання взуття. Далі ми розповімо про це.

 

Ідеальний варіант — ручне прання і очищення взуття за допомогою миючого засобу або мила та ганчірки. Іноді використовують дитячий порошок. Засіб не повинен містити в своєму складі відбілюючі елементи або бути кондиціонером для речей.

Якщо взуття занадто брудне, можна скористатися щіткою і тазом з теплою водою. Очищуючий засіб слід спінити у ємності. Після чого легке взуття ненадовго замочують. Але не можна перетримувати його у воді. Так воно може втратити свою форму та розклеїтися.

При ручному пранні спочатку очищаєте кросівки зовні, а потім за допомогою губки всередині. Протріть устілки та виперіть шнурівку. Далі помийте взуття під краном у теплій воді і сушіть природним чином. Сушка для взуття не підійде.

Якщо ви все ж таки вирішили прати шкіряне взуття у пральній машині, то потрібно ретельно підготуватися і при необхідності докупити спеціальні пристосування, які стануть у нагоді. В першу чергу, вам знадобиться сітка або мішок для прання взуття. Під час процесу очищення взуття крутиться і вдаряється об стінки машинки. А сітка не дозволить йому пошкодити барабан пральної машини. Крім того, вона не дасть взуттю втратити свою форму. Кожен кросівок бажано складати в окрему сітку. Заміною спеціального мішка може стати звичайна стара наволочка, у якої є застібка-блискавка.

Щоб ще більше пом’якшити для машинки прання кросівок, можна покласти у барабан кілька махрових рушників, якими ви вже не користуєтеся. Вони візьмуть частину ударів на себе і вбережуть машинку від зайвого тертя. Зверніть увагу, щоб рушники не линяли, інакше вони зіпсують — перефарбують ваше взуття. Краще брати білі.

Взуття обов’язково треба прати окремо від інших речей. Не можна очищувати більше двох пар спортивного взуття разом. Це теж може завдати шкоди барабану пральної машинки. Бажано прати взуття вдень, так як під час прання, через удари кросівок об стінки барабана, може бути шумно.

Попередньо підготуйте жіночі або чоловічі кросівки — витягніть устілки і витягніть шнурівку. Якщо на взутті є засохлі шматочки бруду або сміття, їх теж слід прибрати. Вимийте підошву. Зверніть увагу чи немає дефектів і пошкоджень на взутті, щоб у разі їх наявності вчасно відмовитися від прання у машинці.

Для прання краще використовувати рідкий порошок або гель. Кондиціонер використовувати не можна. Він також може залишити плями на взутті. Якщо ви перете білі кросівки для бігу, можна додати трохи рідкого відбілювача. Однак перевірте, щоб у його складі не було хлору, який може зіпсувати дороге взуття.

Шкіряне спортивне взуття перуть у «делікатному» або «щадному» режимі. А деякі сучасні пральні машини мають спеціальний режим «спортивне взуття». І навіть гачки для взуття, які зафіксують його і не дозволять бовтатися та псувати машинку.

Обов’язково вимкніть віджимання. Температура прання повинна бути не більше 30 градусів. Так ви зменшите ймовірність деформації кросівок. Автоматичну сушку, якщо вона є, також відключайте. Сушити взуття краще природним шляхом. Після процедури обробіть пару спеціальним засобом для шкіри.

Якщо ви хоч трохи сумніваєтеся, чи витримає взуття автоматичне прання, не ризикуйте і вибирайте ручний варіант. Шкіряне спортивне взуття часто коштує набагато дорожче звичайного синтетичного і є більш вибагливим до догляду за ним.

 

Правильна сушка шкіряного спортивного взуття

Шкіряне взуття повинно сохнути природним чином. Якщо вам необхідно прискорити його висихання, покладіть всередину кросівок папір. Не забувайте періодично міняти його на сухий.

Крім того, є кілька заборон під час сушіння:

  • не можна сушити шкіряне взуття гарячим феном;
  • не можна залишати кросівки під прямими сонячними променями;
  • не можна ставити взуття поруч з обігрівачами, батареями і будь-якими іншими опалювальними приладами.

Тепер ви знаєте чи можна прати шкіряне спортивне взуття у пральній машинці, а також інші нюанси ручного і машинного очищення кросівок. Крім того, ви точно розберетеся з режимами прання, настройками пральної машини і тим, як правильно висушити пару. Дотримуйтесь рекомендацій, і ви зможете успішно очистити ваше шкіряне взуття і довше зберегти його «товарний» вигляд.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.