Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Чим важливі колаборації для брендів?

Колаборація — визначення, яке в епоху активного розвитку соцмереж почало все частіше з'являтися у вжитку користувачів. Процес спільної діяльності декількох осіб, компаній задля досягнення певної мети (зазвичай популяризації чи збільшення фінансового прибутку). Колаборації в бізнесі — частина маркетингової стратегії, направлена на збільшення продажів шляхом залучення нової аудиторії, збудження інтересу в теперішній, підвищенню її лояльності, виходу на нові ринки.

 

Для чого потрібні колаборації або ефект від такої співпраці

Привернення уваги споживачів. Традиційні рекламні кампанії інколи можуть не давати бажаного результату. З чим це пов'язано? Користувач щоденно стикається з неймовірною кількістю інформації та вже навчився не реагувати на рекламні повідомлення. Потрібно шукати нові цікаві підходи, аби змусити клієнта помітити продукт, зацікавитися ним. Об'єднання з популярними блогерами або створення гучного інфоприводу — можливість привернути увагу аудиторії до бренду, викликати бажання виділитися серед інших, володіти чимось унікальним.

Об'єднання з метою спільного просування продуктів. Цей вид колаборацій використовується у випадках, коли дві чи більше компаній об'єднуються задля створення спільного продукту або ж застосовують метод перехресного маркетингу (крос-маркетингу) задля просування пропозицій один одного. Якщо колаборантам вдасться створити цікаву взаємовигідну для усіх схему — успіх гарантований.

Залучення відомих та медійних особистостей. Один з найпоширеніших типів колаборацій. Зірки кіно, шоу-бізнесу, спорту залюбки беруть участь у схожих співпрацях. Інколи відомі особи можуть бути залучені до розробки продукту (це більше характерно для індустрії краси та моди), проте зазвичай просто стають «лицем» нової лінійки.

Колаборації дозволяють значно розширити коло потенційних клієнтів. Особливо актуально це для об'єднання компаній з різних цінових сегментів. Для брендів бюджетного класу така співпраця — це можливість запропонувати покупцям продукт вищої категорії за доступною ціною, для виробництва преміум класу — збільшення фінансового потоку внаслідок масштабування виробництва. Не залишаються без вигоди і клієнти, оскільки отримують шанс придбати оригінальну річ за приємною вартістю. Схожий ефект отримують колаборанти з різних сфер діяльності. При грамотному плануванні проєкту їм вдається здійснити обмін аудиторіями суміжних ніш.

 

Приклади найвідоміших та найуспішніших колаборацій

1969 рік. Ельза Скіапареллі створює сукню, надихнувшись скульптурою відомого Сальвадора Далі. Обом митцям вдалося привернути увагу до своїх робіт широкого кола аудиторії. Нині такі об'єднання називають арт-колабораціями.



В честь 25-ї річниці виходу на екрани мультфільму «Сімпсони» бренд косметичної продукції МАС випустив лімітовану лінійку товарів з використанням зображень персонажів мультсеріалу.


Співачка Ріанна свого часу стала не лише обличчям бренду Dior, а й взяла активну участь в розробці дизайну сонцезахисних окулярів у футуристичному стилі.



Відома перчинка Вікторія Бекхем не раз вступала в колаборації з відомими брендами. Влітку 2019 року співачка, акторка та дизайнерка співпрацювала з Reebok, створивши колекцію зручного, практичного і водночас дуже жіночного спортивного одягу.


Відомою стала співпраця Карла Лагерфельда з брендом H&M, для якого він розробив оригінальну і водночас бюджетну лінійку одягу. Про успіх колаборації свідчить те, що всі моделі були розпродані впродовж кількох годин після старту.


Як збільшити продажі шляхом колаборації? Принципи ефективної співпраці

Слід розуміти, що не всі колаборації можуть бути корисними для бренду. Неграмотно прописана стратегія, неправильний підбір партнерів, нелояльна аудиторія — це лише частина проблем, що можуть спричинити фінансові втрати, псування репутації тощо. У світовій практиці відомі приклади провальних проєктів, коли скандальна поведінка зірок або невдале позиціонування нашкодили престижним компаніям.

Перш, ніж вступати в колаборативні відносини, потрібно ретельно підготувати ґрунт для співпраці:

  • визначити цілі (просування імені бренду, вихід на нові ринки, презентація продукту, зміцнення репутації тощо);

  • в залежності від мети обрати формат колаборації (разова співпраця з блогером чи відомою персоною, визначення амбасадора бренду, пошук партнерів для спільної розробки продукту, створення програм лояльності чи бонусних програм з партнерами);

  • промалювати портрет аудиторії, на яку повинна бути спрямована колаборація;

  • обрати партнера з відповідною аудиторією, позиціонування і життєві принципи якого не суперечитимуть концепції бренду.

Успішною може стати та колаборація, учасники якої однаково зацікавлені в результатах. Створення гучних інфоприводів, анонсування акції лише підсилить інтригу і підігріє інтерес споживача. Окрім того, варто розуміти, що тривалі системні проєкти рідко здатні втримати успіх, оскільки аудиторія до них звикає і сприймає за належне. Тому фахівці все ж радять акцентувати увагу на разових колабораціях.

Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.