Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Чому краще купувати оригінальні бренди. Як відрізнити оригінал від підробки?



  Фейки, підробки, «палені» кросівки… Згідно з підрахунками GQ, сьогодні ринок контрафактного спортивного взуття становить 450 млрд. доларів. І він продовжує рости з неймовірними темпами. Найбільший попит серед фальшивого взуття мають моделі брендів Nike та Adidas. Один тільки Adidas налічує купу підробних братів-близнюків в неофіційних точках продажу. Ми розповідаємо, чому варто купувати оригінальне спортивне взуття, і даємо гайд, який врятує вас від придбання Abibas, Adadas чи навіть Adadis.


Якість

Першою і головною причиною, через яку варто обирати оригінальні кросівки, є їхня якість. Кожен із нас хоч раз у житті скептично ставився до брендових речей. Поширеною є думка, що вони коштують невиправдано дорого через гучне ім’я бренду, а велика корпорація лише прагне наживитися на споживачах. Дійсно, можна обійтися без люксової сумки чи аксесуара. Однак із кросівками зовсім інша історія.

Річ у тім, що більшість відомих сьогодні брендів спортивного взуття розпочали свою історію ще на початку 20 століття. Логічно, що вони не користувались би популярністю донині, якби були незручними та калічили ноги. Все тому, що бренди витрачають купу часу на розроблення інноваційних технологій та тестування моделі. Кожен бренд виробив свій особливий рецепт із секретними інгредієнтами: високоякісні матеріали, спеціалізовані устілки та підошви. Відомі марки створюють кросівки з розрахунком на серйозні навантаження, тому вони надійніші та проходять випробування на міцність. У той час як підробки виготовляють за найкоротший термін і найменшу вартість. У контрафактних снікерсах не відтворюють технології, які бренди розроблюють роками. Головне – це візуальна схожість, яка теж здебільшого недосконала. В результаті, купуючи фейк, ви платите за синтетичні тканини, інакший крій та фарбований пластик замість металу. Найменше, чим загрожує підробка – вона матиме поганий зовнішній вигляд чи не переживе перше миття. Зазвичай копії слугують до року – в них швидко рветься верх чи стирається підошва. Тоді як тривалість життя оригіналів у середньому в п’ять разів більша.


Комфорт

Лише уявіть, що більшу частину життя ми проводимо в кросівках. Щоденні прогулянки, бігова доріжка чи вихідні на природі – увесь час на ногах наші незмінні друзі. Звісно ж, у світлі цього постає питання про безпеку ніг. Кожна нова модель кросівок – це не просто модний дизайн, як здається на перший погляд. Передусім це інноваційний механізм, створений завдяки довгій роботі з фізіологічними особливостями будови ноги. Наприклад, мідсоль завжди містить технології амортизації, які зменшують ударне навантаження, нейтралізують вібрації та поштовхи під час ходіння чи бігу. Біговий бренд Asics відомий своєю технологією Gel – це блоки зі спеціального силікону, які допомагають м’яко приземлитися. Технологія Boost, яку розробив Adidas, полягає у використанні твердих гранул термопластика, що утворюють проміжну підошву і забезпечують адаптивну амортизацію.

Аутсоль, тобто зовнішня підошва, відповідає за зчеплення з поверхнею. Тому завдання розробників – створити підошву, яка допоможе уникнути травмонебезпечної ситуації, за якої ваші ноги ковзають. Як це зробили в Nike, які відомі своєю технологією Duralon. Це використання спеціального еластичного виду гуми, яка забезпечує зчеплення. А їхня технологія BRS 1000 передбачає використання для п’яткової зони підошви вуглецевої гуми, що відрізняється більшою жорсткістю і не стирається. Надзвичайно важливі для здоров’я ніг ортопедичні устілки та гарна повітропроникність. А надійні матеріали гарантують новій покупці довге життя. Копії кросівок лише імітують дизайн, але технологічного наповнення, звісно ж, не мають.

Гарантія

Не менш важливим є той факт, що бренди відповідають за якість своєї продукції. Не має значення, де ви купили копію давно бажаної моделі – на ринку, в онлайн-магазині в Instagram чи на eBay. Якщо взуття придбане не в офіційному магазині, швидше за все, вашими права споживача знехтують. Безглуздо заперечувати, що оригінальні кросівки також можуть порватися внаслідок браку. Однак, офіційний представник завжди надає право повернення речей із дефектом. Вклад в оригінали значно вигідніший, а в разі проблем ви матимете змогу обміняти товар чи повернути гроші. Зовсім не обов’язково вирушати до магазину та викладати останні гроші за найхайповішу пару. Лінійка кожного бренду має доступні, середні за цінами моделі, а офіційні магазини часто пропонують сезонні знижки та розпродажі. До того ж, так ми не лише даруємо щоденний комфорт своїм ногам, але й не підтримуємо контрафактні компанії, які крадуть ідеї та розробки брендів.

Якщо ви вже обрали заповітну пару кросівок, але побоюєтеся наштовхнутися на сумнівних продавців, є кілька способів викрити фейк.


Купувати в офіційному магазині чи на реселл-майданчику

Оригінальний офлайн чи онлайн магазин або офіційний представник – єдина гарантія того, що ви придбаєте не підробку. Та інколи змоги купити від виробника немає: бажана модель лімітована і розлітається за дві хвилини після відкриття продажів, або ж у вашому місті невеликий вибір. Існують реселл-платформи на кшталт Grailed та Goat, що спеціалізуються на перепродажі оригіналів. Там можна знайти навіть дуже рідкісні моделі, однак ціни встановлюють самі реселлери, тобто перекупники. Не довіряйте низьким цінам – кросівки не можуть коштувати значно дешевше, ніж в офіційному магазині. Та навіть ціна – не дуже надійний орієнтир, оскільки сьогодні фейки можуть коштувати, як оригінали. Тому якщо ви вирішили зробити покупку на реселл-платформі чи з рук, обов’язково вимагайте чеки, сертифікати автентичності або перевірку взуття на оригінальність. Не бійтеся просити якомога більше фото бирок, ярликів та фурнітури – вони можуть виказати навіть дуже якісну підробку.

Перевірка кросівок власноруч

Як би дивно не було, та коробка – один із важливих індикаторів справжності взуття. Кросівки мають лежати в оригінальному цупкому пакуванні. Якщо снікерси в коробці з поганого картону чи взагалі без пакування, велика ймовірність, що вони фальшиві. Після того, як ви добули взуття з коробки, помацайте його – шви мають бути охайними, рука не повинна зупинятися на нерівностях чи нитках, що стирчать. Торкніться підкладки та устілки – натуральний матеріал має бути гладеньким і приємним на дотик, тоді як синтетика буде цупкою. Огляньте підошву – вона має бути охайною, без необроблених країв. Зверніть увагу і на запах – у підробок він різкий та неприємний.

Далі візуально порівняйте вашу пару з детальним фото на офіційному ресурсі бренду. Не пропускайте жодної дрібниці: логотип, шрифт, бирка, стібки, фурнітура, фірмовий візерунок підошви. Наприклад, на оригінальному логотипі Nike галочка завжди повністю закриває нижню частину літери «Е», в той час як на фальшивому логотипі вона часто лишається відкритою. Зверніть увагу і на кольори – на копії вони можуть відрізнятися. Перевірте, чи є таке забарвлення в лінійці на офіційному сайті.

Не забудьте про ярлик на язичку – порівняйте номер, зазначений на етикетці всередині кросівка з номером на коробці. Якщо це оригінал, вони мають збігатися. Інформативним є штрих-код – введіть його на платформі Upcitemdb. Якщо кросівки справжні, ви знайдете назву та зображення своєї пари. Нехай вас насторожить і те, що ваш звичний розмір вам не підходить. Офіційні компанії випускають взуття до 50 розміру, в той час як фальшиві виробники створюють лише найбільш ходові розміри.

Леджит-чекери

Леджит-чек – це багатоетапний процес перевірки взуття на оригінальність. Можна спробувати провести леджитчек обраної пари кросівок за допомогою оглядів на YouTube чи Sneakercon. Якщо ви не впевнені, що впораєтеся самі, зверніться на платформи Legit Check, Fake Sell Police. На платному порталі Legitgrails можна завантажити від 5 до 30 фото ваших кросівок і отримати відповідь протягом доби. А мобільний додаток CheckCheck розробили стандартизовану експертизу, поєднавши технології та досвід провідних спеціалістів індустрії. Також у них можна знайти гайди, щоб виявити підробку самому. Останній варіант – замовити послугу в досвідченого продавця чи реселлера. Головне, надайте якомога більше фото деталей і пакування – тоді діагностика буде швидкою і точною.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.