Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Нейромаркетинг або як зачарувати покупця

Нейромаркетинг – зовсім молодий метод вивчення реакцій споживача на продукт. Визначення «імпульсивні покупки» знайоме всім, і не знайдеться, мабуть, людини, що хоча б раз не поверталася з магазину з товаром, якого купувати не планувала. То як прихована реклама впливає на вибір клієнта, і яка роль психологічних досліджень у її  створенні? 


 

Переваги нейромаркетингу перед традиційним

Класичні маркетингові дослідження базуються на інформації, отриманій від проведення анкетувань, опитувань, інтерв'ю споживачів. Для досягнення максимальної об'єктивності даних створюється широкий фокус групи, учасники якої намагаються пояснити які саме чинники спонукали їх зробити вибір в сторону того чи іншого продукту. Проте варто брати до уваги процеси, що відбуваються в мозку людини в момент покупки. Рішення про придбання товару приймається інтуїтивно, на рівні підсвідомості, а лише потім раціональна свідомість намагається адаптувати конкретні факти та пояснення до здійсненого вибору. Це допомагає зрозуміти, чому контекстна реклама інколи не дає очікуваних результатів.

Нейромаркетинг – визначення, що складається з двох частин: безпосередньо «маркетинг» та «нейро» – нервова система (клітина). Інноваційні інструменти маркетингу дозволяють вивчати непомітні підсвідомі реакції людського мозку на зовнішні подразники. Саме на основі отриманих когнітивних досліджень створюється найбільш ефективна реклама.

 

Інструменти нейромаркетингу

Нейромаркетингові дослідження спрямовані на вивчення емоційних проявів людини, пам'яті, сприйняття, уваги, розумових процесів, мислення. Аналіз отриманих даних допомагає зрозуміти як формуються бажання клієнта ще до того, як він сам їх усвідомив. Для отримання подібної інформації використовують надчутливі апарати, що здатні фіксувати будь-які зміни у функціонуванні нервової системи.

  • Функціональна магнітно-резонансна томографія дозволяє зрозуміти, які саме ділянки мозку активує та чи інша реклама.
  • Електроенцефалографія дає змогу зафіксувати найменші зміни в частоті та амплітуді діяльності нейронів мозку, що свідчать про зміну рівня уваги, збудження, емоційного стану.
  • Айтрекер – система відстеження траєкторії руху погляду респондента фокус групи, яка допомагає зрозуміти які деталі та наскільки приваблюють споживача.
  • Поліграф – інструмент нейромаркетингу, що дозволяє отримувати дані щодо реакцій декількох систем організму одночасно (серцебиття, потовиділення, частота дихання).
  • Аналіз мімічних реакцій обличчя дозволяє отримувати інформацію щодо емоцій, які викликає запропонована інтернет реклама, візуалізація продукту, банерна реклама тощо.

При розробці стратегії компанії для залучення клієнтів немає дрібниць. Будь-яка деталь має значення, а тому відомі бренди застосовують усі можливі канали взаємодії з аудиторією: зір, нюх, смак, слух, дотик.

Розуміння візуального сприйняття запропонованої картинки аудиторією, допомагає створити такий дизайн пакування продукту, логотипу, сайту компанії, який отримає найбільший відгук у клієнта. Рекламні банери з грамотним поєднанням кольорів і розташуванням деталей безумовно будуть вигравати навіть у яскравих креативних білбордів.

Прикладами аромамаркетингу можуть стати заклади харчування, спа-салони, відділи випічки у супермаркетах тощо.

Правильний підбір звукового супроводу теж допомагають налаштувати клієнта на здійснення покупок. Легка ненав'язлива музика в торгових центрах сприяє розслабленню нервової системи відвідувача і робить його більш схильним до імпульсивних покупок.

Тактильні відчуття також впливають на прийняття рішення про придбання продукту. Саме тому компанії значну увагу приділяють не лише розробленню дизайну пакування, а й характеристикам використовуваних для нього матеріалів.

 

Нейромаркетинг та реклама в інтернеті

Аналізуючи канали нейровзаємодії продавця та покупця, розуміємо, що онлайн сервіси не здатні працювати зі смаком і запахом, тому їм залишається використовувати всі можливості зорового та слухового сприйняття.

Але чи дійсно інноваційний маркетинг спрямований лише на подразнення органів чуття людини? Оскільки суть нейромаркетингу полягає у стимуляції підсвідомих психологічних реакцій споживача, то до його інструментів слід також віднести використання різноманітних психологічних тригерів.

  • Ефект соціального доказу. Для людини важливо відчувати себе частиною соціуму, тому їй легше зробити вибір у сторону того продукту, який схвалює суспільство. Реклама магазину, на сайті якого є позитивні відгуки клієнтів, рекомендації медійних особистостей, має хороші шанси на успіх.
  • Ефект дефіциту. Споживачі уже звикли до використання цього методу маркетологами, проте все одно не можуть боротися з психологічними реакціями свого мозку. Обмеження терміну дії акції, кількості товару, кількості акційних пропозицій – лише частина інструментів, які використовує інноваційний маркетинг.
  • Ефект ексклюзивності. Цей тригер тісно пов'язаний з попереднім. Лімітований випуск колекцій, додаткова пропозиція першим 5 покупцям, персоналізація розсилок сприяє прихильності аудиторії до бренду.
  • Ефект довіри та прихильності. Споживач з більшою ймовірністю зробить покупку в тому магазині, з яким він уже мав досвід співпраці. Саме тому таргетована реклама часто налаштовується на клієнтів, у яких вже був контакт з компанією. Особливо ефективно цей інструмент спрацьовує при випуску нових лінійок продукту або налаштуванні системи допродажів.
  • Ефект боргу (зобов'язання). Інтернет маркетинг часто використовує цей спосібв онлайн продажах. Його суть полягає у попередній взаємодії з клієнтом, шляхом пропозиції йому пробного безплатного продукту. Це можуть бути тестери, консультації, інформаційні експертні публікації. Отримана користувачем «користь» провокує виникнення у нього відчуття зобов'язання.

Розуміння принципів нейромаркетингу дозволить компаніям на крок випередити своїх конкурентів, адже їм не потрібно буде вивчати реакції аудиторії на рекламні акції, витрачатися на їх оптимізацію. Маркетинг, що базується на використанні особливостей людської психології, здатен заздалегідь прогнозувати потреби та реакції споживача, стимулювати його рішення на рівні підсвідомості.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.