Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Правила догляду за спортивним костюмом

Спортивний одяг став невід’ємним елементом будь-якого гардероба: від виключно спортивного до повсякденного. Неважливо, зібралися ви у тренажерний зал або на прогулянку містом, такий одяг буде комфортним і практичним рішенням. Крім того, правильний спортивний костюм захищає тіло під час тренувань у тренажерному залі.

Тому спортсмени завжди віддають перевагу якісному спортивному одягу. Але він потребує спеціального догляду. Так речі прослужать довше і не зіпсуються після першого ж прання.

Якісний спортивний одяг виготовляється зі спеціальних матеріалів. Вони мають такі властивості, як повітропроникність, теплопровідність, зносостійкість і гігроскопічність (можливість випаровувати вологу). Наприклад, спортивний костюм Адідас відрізняється своїми гіпоалергенними та екологічними матеріалами. Правильний догляд за таким одягом — запорука збереження всіх цих якостей.

Ми зібрали основні правила догляду за спортивним костюмом. Дотримуючись цих порад, ви подовжите життя вашого одягу і забезпечите собі комфорт під час занять спортом.

 

Правила догляду за спортивним костюмом

Перш за все, після покупки спортивного костюма ознайомтеся з біркою, прикріпленою до нього. Там вказані матеріали, з яких виготовлений костюм, а також важливі правила догляду саме за цим виробом. У разі, якщо рекомендації відсутні, ви можете визначити догляд, спираючись на склад тканини костюма.

 

Прання

Найбезпечніший спосіб прання, незалежно від виду матеріалу — ручне прання у прохолодній воді. Однак прати вручну після кожного тренування може бути складно. Тому найкраще підібрати оптимальну програму пральної машини. Для цього необхідно вивчити ярлик на костюмі й те, з яких матеріалів він зроблений.

Відзначимо, що спортивні костюми, виготовлені з матеріалів зі спеціальними технологіями, завжди перуться у холодній воді у делікатному режимі. Таке прання не зруйнує тканину і збереже її властивості.

Перед пранням слід розсортувати речі за кольорами та типами тканини. Подібне перуть з подібним. Крім того, небажано використовувати такі засоби догляду, як кондиціонер або засіб для пом’якшення тканини, бо спортивний костюм може втратити властивості повітропроникності й гігроскопічності. З цієї ж причини не можна використовувати засоби з відбілюючим ефектом. Вони позбавлять ваш костюм захисту від УФ-променів та запаху поту.

Важливо прати речі після кожного заняття. Так ви швидше позбудетеся неприємних запахів та зможете уникнути розмноження шкідливих бактерій на одязі.

 

Розглянемо правила прання для різних матеріалів

Бавовна.Цей матеріал один з найпростіших у догляді. Для тонких трикотажних костюмів максимальна температура під час прання –— 40 °C. Кольорову, щільну, білу бавовну можна прати при температурі вище 60 °C.

Особливу популярність у весняній жіночій колекції 2021 року отримав бавовняний костюм у бежевому і білому відтінках. Для того, щоб відбілити жіночий спортивний костюм краще скористатися сучасним кисневим відбілювачем, замість класичного, який містить хлор. Так ви не пошкодите структуру тканини. Крім того, таку бавовну можна замочувати, щоб отримати більш виражений ефект відбілювання.

Залишки порошку у волокнах тканини можуть викликати алергічні реакції на шкірі. Щоб цього уникнути, вмикайте режим «Додаткове полоскання» під час прання.

Вовна.Цей матеріал найчастіше привертає увагу жінок. Так, як вовняний спортивний жіночий костюм — це відмінний варіант не тільки для занять у прохолодну погоду, але і як одяг для дому. Прати його необхідно на спеціальному режимі «Вовна» або «Делікатний». Важливо перед пранням вивернути костюм. Температура прання повинна бути до 30 °C. Такий матеріал не підлягає відбілюванню.

Щоб вовняний костюм залишався м’яким і не електризувався, можна додати столову ложку оцту під час полоскання.

Фліс.Найпопулярніший матеріал спортивних костюмів на холодну погоду. Це м’який і повітропроникний матеріал. Чоловічий спортивний костюм з флісу вимагає особливо делікатного догляду, бо тканина схильна до появи катишок. Для нього потрібно використовувати режим прання «Делікатний», а також гелі та порошки. Температура води повинна бути до 40 °C. Костюм не можна прати у занадто холодній або гарячій воді.

Велюр.Це красивий оксамитовий матеріал, який підкорив серця жінок. Велюровий спортивний костюм вже багато років знаходиться у топі продажів. Прати таку тканину потрібно з використанням дитячого порошку. Температура прання — 30 °C. Велюровий костюм не можна замочувати та вибілювати. Крім того, такі речі слід ретельно полоскати від залишків засобів для прання.

Мембранна тканина (мембрана). Це ідеальний матеріал, з якого роблять одяг для занять спортом на вулиці. Костюм з нього буде зносостійким і повітропроникним, а також прекрасно захистить від вітру. Звичайний порошок може зіпсувати структуру мембрани. Тому для прання використовується спеціальний порошок. Рекомендується ручне прання з температурою води до 30 °C. Для очищення мембранного костюма можна скористатися м’якою щіткою для одягу. Для прання у машинці необхідно вибрати режим «Делікатній» та використати додаткове полоскання. Крім того, важливо, щоб пральна машина не була забита речами.

 

Сушіння і прасування

Щільні бавовняні речі добре переносять віджимання. Можна використовувати режим «Автоматичне сушіння» і сушити їх при температурі у 60 °C. А ось кольорову тонку бавовну краще сушити природним чином у підвішеному вигляді або у горизонтальному положенні.

Вовняний костюм небажано віджимати, а також довго тримати у воді. Від цього він може втратити форму. Такий костюм сушать виключно на горизонтальній поверхні.

Спортивний костюм чоловічий з флісу не можна віджимати. Сушать такі речі у вертикальному положенні природним чином. Крім того, їх не можна гладити і відпарювати. Фліс може розплавитися від тепла.

Велюрові речі необхідно сушити у горизонтальному положенні природним чином. Не можна викручувати та віджимати. Такий костюм можна прасувати тільки з режимом «Відпарювання» уздовж волокон, щоб не пошкодити тканину. Попередньо можна обробити матеріал негарячим паром. Зверху на тканину потрібно покласти махрове полотно. Оптимальним варіантом буде використовувати парову щітку.

Мембранну тканину заборонено віджимати. Сушити такий костюм слід у вертикальному положенні у добре провітрюваній кімнаті. Перед сушінням матеріал потрібно обробити спеціальним просоченням для поліпшення водовідштовхувальних властивостей.

 

Зберігання

Спортивний костюм слід зберігати у сухому місці без сильних різких запахів, тому, що тканина може їх увібрати. Спортивні костюми для дівчат можна зберігати у спеціальних чохлах та мішках. Важливо, щоб інші речі у шафі не могли пошкодити костюм.

Тепер ви знаєте основні правила догляду за спортивним костюмом. Вони допоможуть подовжити його термін використання і надовго зберегти всі корисні властивості матеріалів.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.