Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Скільки має коштувати якісне спортивне взуття?

Кросівки та кеди міцно увійшли до гардероба сучасної людини. Це комфортне, надійне та універсальне взуття. Кросівки захищають стопу під час занять спортом і поглинають ударне навантаження. Тому важливо при виборі дивитися на якість матеріалів.

Добре чоловіче або жіноче взуття допомагає поліпшити спортивні результати, бо його конструкція призначена для взаємодії з різним покриттям. Наприклад, футбольні бутси в залежності від моделі будуть ідеально підходити для занять як на газоні, так і на паркеті у спортивному залі.

Серед усього розмаїття взуття для спорту буває складно вибрати відповідну модель. Адже хочеться купити кросівки, які будуть не тільки якісними, але і за оптимальною ціною. В ідеалі вони повинні довго зберігати свої властивості та зовнішній вигляд.

Існує думка, що чим дорожче взуття — тим воно якісніше. Але чи так це насправді? У статті ми розповімо, скільки повинно коштувати якісне спортивне взуття, з чого воно складається і як відбувається ціноутворення. Ми зібрали основні поради, дотримуючись яких, ви підберете собі ідеальну пару для спорту за оптимальною ціною, будь то звичайне або еко взуття.

 

З чого виготовляють спортивне взуття?

Головне завдання спортивного взуття — захист і комфорт стопи під час тренувань. А значить, воно повинно мати добрі амортизуючі властивості, поглинати ударне навантаження. Існують різні види спортивного взуття: кросівки, кеди або бутси. Щоб поліпшити їх властивості, виробники часто використовують комбінації матеріалів. Спортивне взуття складається з верхньої частини, нижньої (підошви), шнурівки та додаткових елементів.

Розглянемо кожну з частин спортивного взуття детальніше.

 

Верхня частина

Верх кросівок Пума, Адідас, Найк або іншого бренду виконує функцію захисту і фіксації стопи. Він прилягає до ноги та утримує її. При цьому верх не повинен сковувати рухи. Залежно від необхідних властивостей, він виготовляється з таких матеріалів:

  • Натуральна шкіра. Її основні властивості — це міцність, еластичність, повітропроникність і надійність. Такі кросівки будуть відмінно зберігати форму і зможуть витримати різкі згини та розтягування. Крім того, натуральна шкіра відрізняється своєю зносостійкістю і може витримати різкі перепади температур. Один з плюсів натуральної шкіри — простота догляду за нею. Вона легко чиститься від бруду і не вимагає особливих засобів догляду. В середньому, ціна якісної шкіряної пари спортивного взуття варіюється від 2500—3000 грн, без урахування бренду.
  • Штучна шкіра. Це легкий та міцний матеріал, який також добре зберігає форму і не деформується. Він має гарну проникність та не дозволяє утворитися парниковому ефекту. Однак штучна шкіра потребує додаткової обробки спеціальними доглядовими засобами, які захищають матеріал від пересихань. Синтетична шкіра коштує дешевше натуральної. Її середня ціна становить 1000—2000 грн, не враховуючи брендовість.
  • Текстиль (сітка). Сюди входять такі тканини, як нейлон і поліестер. Легкі, повітропроникні. Вони забезпечують повітрообмін всередині кросівок, а також не обтяжують ногу. Також цей матеріал є гіпоалергенним, не викликає роздратування або алергії. У процесі носіння він приймає форму стопи, що робить його одним з найбільш зручних. Сіткова тканина проста у догляді. Вона легко переться, швидко висихає і не деформується після прання. Нема потреби у додаткових засобах обробки. Текстиль дешевше натуральної та синтетичної шкіри. Середня ціна пари — 1500 грн, без урахування бренду.

 

Нижня частина

Низ кросівок складається з проміжної і основної підошви.

Проміжна підошва відповідає за стійкість ноги і приймає ударне навантаження на себе. Її виготовляють зі спеціальної піни, яка часто складається з гранул EVA — найдешевший варіант. Відомі бренди воліють використовувати власні розробки. Крім того, часто використовують такий матеріал — поліуретан. Він міцний і твердий. Такі кросівки відчуваються дуже «гумовими» і можуть жовтіти, якщо їх не обробляти спеціальними засобами.

Часто поєднують філон та гуму, отримуючи такий матеріал, як філайт. Філон сам по собі легкий і при натисканні створює відчуття пружини. Поверхня у нього пухка. Володіє відмінними амортизуючими властивостями. Філайт іноді використовують не тільки як проміжну підошву, але і для виготовлення устілки. Вага таких кросівок буде ще меншою, а еластичність більшою.

Основна підошва забезпечує зчеплення кросівок з різною поверхнею. Вона вважається першим рівнем амортизації. А малюнок протектора відрізняє кросівки за рівнем поглинання навантаження і видам спорту, для яких вони підходять.

 Для виготовлення основної підошви використовують:

  • Гуму BRS 1000. Синтетичний матеріал. З нього виготовляють кросівки для бігу. Є дуже міцним і практично не стирається.
  • Чисту гуму. Добре зчеплення з плоскими поверхнями, тому пара довго прослужить, якщо носити її тільки у спортзалі. На відкритій місцевості може швидко зношуватися.
  • Суміш DRS. На відміну від чистої гуми, підходить для відкритих нерівних поверхонь. Найчастіше використовується у кросівках чоловічих для вуличного спорту (теніс, ходьба та стрітбол).
  • Дуралон. Суміш синтетичної різі, пориста. Кросівки з дуралона м’які і пружні під час ходьби. Але головний мінус — матеріал швидко зношується.
  • Різні суміші гуми (натуральної та штучної). Відмінне зчеплення, найкраще прослужить при заняттях у закритих приміщеннях.

 

Ціноутворення

Щоб виготовити якісне легке взуття, необхідно закупити якісну сировину. Для цього укладається договір з сумлінним постачальником. Китайські постачальники зазвичай найдешевші. Етап закупівлі сировини багато в чому залежить від обсягів виробництва. Наприклад, мінімальне замовлення у великого постачальника для виготовлення шкіряного взуття буде не менше тонни шкіри. Крім того, закуповуються фурнітура, реактиви, масла, барвники та інші витратні матеріали. Різновидів необхідного взуттєвого обладнання також досить багато: від розкроювальних та швейних машин до верстатів з формування компонентів готового взуття.

У ціну такого спортивного взуття, як кросівки Найк жіночі або чоловічі, включаються закупівля сировини та обладнання, оренда приміщень, оплата праці працівників цеху, необхідні перевірки взуття на відповідність нормам та підтвердження всіх сертифікатів якості. У разі, якщо купити кросівки чоловічі, які виготовляє відомий бренд, такий як Adidas, Nike або Puma, чималі суми йдуть на PR і просування. Але виробник взуття — гарантія його якості.

Таким чином, ціна спортивного чоловічого взуття або жіночого складається з безлічі показників. На ціноутворення впливає тип матеріалів і, звичайно, репутація бренду. Все це слід враховувати при виборі якісного спортивного взуття. В середньому ціна якісної пари — від 2000 до 5000 грн, у залежності від ваших потреб та можливостей.

Тепер ви знаєте скільки повинно коштувати якісне спортивне взуття в Україні, з чого складається ціна та на що слід звертати увагу, щоб зробити оптимальний вибір. Вибирайте взуття легко і надійно!

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.