Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Сім раз перевір – один заплати. Як не натрапити на постачальника-шахрая.

Типи постачальників. Особливості, які варто враховувати.

Перш ніж організовувати бізнес з реалізації будь-яких товарів, слід визначитися зі схемою, за якою працюватиме ваш магазин.

                                                                                                                                 
  • Виробники. Перевагою співпраці з ними буде ціна товару. На стадії виробництва вона завжди є найнижчою. Також у разі закупки товарів у виробника ризик потрапляння в тенета шахраїв зводиться до мінімуму.

Читать далее →

  Для налагодження постачання необхідні суттєві фінансові вкладення. Зазвичай виробники не займаються роздрібною торгівлею, тому готуйтеся викласти суму, необхідну для оплати великих партій товару. Це не дуже доцільно на початкових етапах діяльності. Та й додаткові витрати на організацію зберігання продукції вам ні до чого.

  • Офіційні представники, дистриб’ютори, дилери. Насправді між ними теж є різниця, але в цій статті ми не станемо занурюватися настільки глибоко. З посередниками легше домовитися про дрібні партії товару. Багато з них дають можливість замовляти від 1 одиниці будь-якої позиції з каталогу. Офіційні представники брендів зможуть запропонувати вам найнижчу ціну, оскільки мають прямі укладені договори з виробниками.

Початкового капіталу в цьому випадку вам знадобиться менше. Але про наявність місця для зберігання товару, а також виділення ресурсу на пакування і відправку замовлень доведеться потурбуватися.

  • Дропшипінг. Відносно новий метод співпраці з постачальниками вже встиг стати дуже популярним серед представників онлайн-бізнесу. Він потребує мінімальних вкладень на створення інтернет-магазину або сторінки в соцмережі, оплати роботи менеджера. Вам не потрібно сплачувати за товар до його реалізації. Суть схеми полягає в тому, що лише після замовлення продукту в магазині продавець направляє і оплачує замовлення постачальнику, а той в своєю чергою доставляє його безпосередньо покупцю.

  Серед ризиків такої співпраці – неможливість контролювати наявність товару на складі постачальника, його якість та терміни доставки. Добросовісні перевірені постачальники надають продавцям доступ до бази залишків продукції на складі, а також можливість відстежувати процес доставки.

  Відмінно, якщо вдасться комбінувати схеми співпраці. Для прикладу, працювати за дропшипом, проте на найпопулярніші товари зробити попереднє замовлення. Так ви зможете забезпечити постійну наявність ваших пропозицій.

   Як не попасти в тенета шахраїв? Звертаємо увагу на деталі.

  Реєстрація постачальника. Безкоштовні доступи до багатьох українських державних сервісів дозволяють перевірити наявність зареєстрованого суб’єкта підприємництва в ЄДР, переглянути історію його діяльності в системі ПроЗоро.

                                                                                                                      

  Сайт. Шахраї зазвичай не морочать собі голову дизайнерським оформленням, складною перелінковкою, наявністю сторінок «Про компанію»,

«Доставка», «Оплата», «Умови співпраці», «Акції та бонуси», а тим більше «Статті» чи «Блог».

У вільному доступі на видному місці повинен бути блок із контактами. Якщо це тільки телефон або тільки телефонна пошта, варто насторожитися. Чим більше каналів зв’язку – тим краще. Також ви повинні легко відшукати і юридичні реквізити постачальника (ЄДРПОУ, ІПН, юридичну адресу).

Вивчайте історію сайту, його доменне ім’я, дату створення. Не викликає довіри постачальник, який часто змінює назву сайту, зареєстрований на безкоштовних хостингах, створений не так давно. Змушує замислитися продавець, назва якого не збігається з доменним ім’ям. Часто таке ім’я може бути видозміненим..

  Асортимент товару, його характеристики. У серйозного досвідченого гуртового продавця завжди є прайс-лист з запропонованою продукцією. Він легко відповідає на запитання про властивості, особливості конкретного продукту, може надати вам додаткові фото товару. Деякі постачальники погоджуються на надсилання зразків продукції, якщо це нові чи малознайомі вироби.

  Перелік позицій прайсу повинен збігатися із пропозиціями на сайті. На сторінці кожного товару також повинні бути його розширені характеристики та опис.

  Спілкування та обслуговування. Постачальник, що дбає про власну репутацію, звертає увагу на професійність та компетентність свого персоналу. Менеджери надають чіткі зрозумілі консультації, орієнтуються в особливостях співпраці, каталогах продукції. Працівники шахраїв зазвичай відповідають вам розмито, уникають конкретики, їхнє завдання – якнайшвидше укласти з вами угоду.

  Документація. Чесному відповідальному постачальнику боятися нічого, тому він без будь-яких відмовок надасть вам копії реєстраційних документів (Виписки з ЄДР, Свідоцтва про реєстрацію), сертифікації на продукцію. Він дбає і про свою безпеку, тому для нього укладення офіційного договору не стане проблемою.

  Відгуки. Це особливий етап перевірки постачальника, який вимагає вміння аналізувати ситуацію. Відгуки безпосередньо на сайті не можуть дати вам повного уявлення про доброчесність продавця. Адміністратори мають можливість блокувати чи видаляти неприємні меседжі, а похвальні повідомлення бувають замовними.

  Слід звертати увагу на стиль написання відгуків (чи не нагадують вони вам на тексти, написані в схожій манері), на їх кількість. Важливим показником є реакція менеджерів на повідомлення. Швидка реакція як на позитивні, так і на гнівні повідомлення, пошук шляхів розв’язання проблеми, ввічливість – хороший знак.

  Не пошкодуйте часу для пошуку інформації про потенційного партнера на сторонніх ресурсах. Існують спеціалізовані платформи та форуми, де такі ж власники дрібного бізнесу діляться власним досвідом та враженнями.


  Умови співпраці. Це, мабуть, найвідповідальніший та найважчий етап вивчення нового постачальника. Саме вигідними умовами вас намагатимуться спокусити продавці. Вас повинна приваблювати конкретика, цифри, факти, докази. За якою ціною вам пропонують товар, яка мінімальна сума закупки, варіанти доставки замовлення, умови його оплати?

 Шахраї не працюють за схемою накладений платіж, відповідають вам загальними завуальованими фразами. Вони не витрачатимуться на розробку комерційних пропозицій, бонусних програм, поновлення каталогів.

  Як додатковий пункт важливо також враховувати країну реєстрації майбутнього партнера. Іноземні постачальники мають можливість запропонувати трохи меншу ціну за одиницю товару, проте чи буде вигода такою ж в кінцевому результаті? Співпраця з вітчизняними фірмами дозволяє уникнути ускладнень з митними процедурами, термінами постачання, організацією логістики. Вам не доведеться долати мовні, культурні, ментальні бар’єри, легше розберетеся з документацією постачальника. Та й погодьтеся – якщо юридичну особу зареєстровано у вашій країні, перевірити її діяльність значно легше.


      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.