Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Технології кросівок Nike: функціональне призначення та переваги


  Чи замислювались ви, як стрімко технології увірвались до світу спортивного взуття? Відомі виробники створюють цілі лабораторії, залучаючи програмістів та інженерів до створення інноваційних розробок. Витрачають роки на те, щоб розробити формулу ідеального взуття – легкого, зручного і безпечного. Пропонуємо розглянути відкриття, які зробили Nike одним із важкоатлетів на світовій арені технологій спортивного взуття.

Nike Air

  Технологія, відома на увесь світ, була розроблена в стінах компанії Nike. Вона полягає в тому, що уританові капсули наповнюють спеціальним газом зі збільшеними молекулами «Nike Air». Завдяки новій формулі газ тримається в повітряних подушечках, створюючи гарну амортизацію. Це так званий модуль Air-Sole, який отримав більшу міцність. Він значно зменшує загрозу ударних навантажень на стопу, що допомагає уникати травм. Все тому, що система дуже чутлива і миттєво реагує на зміни положення ноги у просторі, підлаштовуючись під них із найменшою шкодою для спортсмена.

Nike Air Max

AIR MAX

  Це вдосконалена формула, що перейняла принцип роботи Nike Air. Вона ще більше розвантажує ступню, колінний суглоб і хребет під час різних фізичних активностей. Об’ємна подушка з віконцем, розташована під п’ятою – характерна ознака дизайну моделей із цією технологією. Тут компанія взагалі в подвійному виграші. З одного боку, інновація добре виконує свою роботу – амортизує навіть найагресивніші навантаження на ногу. З іншого, в ній вдалося поєднати функціонал та дизайн: подушка слугує візуальною деталлю, завдяки якій Nike важко з чимось сплутати.

Zoom Air

AIR ZOOM

  Молодший брат Nike Air, відомий своєю ультратонкою амортизацією завтовшки 4 мм. Пластина містить велику кількість стиснутого газу і міцно натягнуті волокна, які добре підтримують стопу. Моделі на основі Zoom Air відрізняє більший динамізм підошви, оскільки їхня надзвичайна чутливість дозволяє маневрувати як завгодно.

Nike React

REACT ELEMENT

  Технологія заслужила звання найбільш універсального матеріалу, оскільки має здатність полегшувати, пом’якшувати, зменшувати ударне навантаження і повертати використану енергію. Nike React – це спеціальна суміш полімерів, що створюють приємну пружність. Амортизація допомагає відштовхнутися, а також створює лагідне приземлення. У кросівках із цією технологією буде комфортно як під час виснажливих марафонів, так і під час помірних спортивних вправ.

ZoomX

NIKE ZOOM

  Неймовірно легка і пружна технологія піни, яка відома своєю безпрецедентною можливістю повернення енергії – близько 85%. Головна перевага ZoomX – швидкість. Недарма кросівки на основі цих розроблень назвали технологічним допінгом. Відомий випадок, коли в 2019 році Еліуд Кіпчоге пробіг марафон менш ніж за дві години в кросівках Alphafly NEXT. Згодом було доведено, що саме ці кросівки покращують результати бігунів на 4%. Навіть якщо ви найближчим часом не збираєтесь перемагати в марафоні, взуття з цією технологією захистить ваші суглоби під час легкого трейлового бігу в парках та лісах.

Shox

SHOX

  Розробка працює на ґрунті мінімізації ризику травм від навантаження. Це спеціальний модуль, у якому між еластичними пластинами з карбонової піни Pebax розташовані чотири колони. Під час навантаження вони стискаються, а потім миттєво повертаються в початкову форму. Система забезпечує блискавичну реакцію, що вберігає м’язи стоп від різкої зміни положення. А гарна фіксація захищає ноги від травматичних рухів.

Lunar Foam

  Винайдення цього амортизаційного матеріалу виявилось інноваційним у багатьох сенсах. За словами Nike, він був розроблений спільно з космічною агенцією NASA. І ті, і інші розмірковували над питанням: як позбутися зайвого навантаження? За три роки компанія винайшла надлегку піну, яка адаптується до будь-якого положення ніг і швидко повертається в початкову форму. Розробка стала справді революційною. По-перше, матеріал вийшов на 30% легшим за стандартний Phylon. А по-друге, якщо в попередніх моделях навантаження брав на себе певний елемент (наприклад, п’ятка), Lunar Foam розсіювала тиск рівномірно.

Nike Flyknit

Flyknit

  Як створити кросівки, які не відчуваються на нозі? Під час створення верхньої частини кросівок лабораторії тестували натуральну шкіру, сітку, синтетику та пластик, але місія здавалася нездійсненною. Допоки Nike не вигадали комп’ютерну технологію, яка здатна зв’язати верх суцільним волокном без швів. Розробники надихалися ідеєю створити взуття, схоже на шкарпетки, яке дає цілковиту свободу рухам тіла. Волокно дозволяє нозі повноцінно дихати, тому новий продукт забезпечує повітропроникність. Крім того, легкість матеріалу зменшує вагу взуття, а його гнучкість ідеально огортає вигини ступні.

Nike Free

FREE

  Розробники не могли забути і про зовнішню частину, яка торкається підлоги. Nike відійшли від використання суцільної підошви, яка зазвичай обмежує рух. Натомість з’явилась технологія Nike Free – аутсоль із прорізами, що дозволяє здійснювати природні рухи, неначе ви босоніж. Серед переваг – гарне зчеплення, яке допоможе зафіксувати стопи на нестійких поверхнях. На додаток, спеціальна форма підошви добре працює над підтримкою та зміцненням стопи.

Nike Flywire

Flywire

  Сильна сторона Nike Flywire – виняткова адаптивність. Це технологія фіксації надміцними і надтонкими нитками, які закріплюють ногу в анатомічно правильному положенні, як космонавта у кріслі. Їхня особливість полягає в тому, що вони здатні підлаштуватися під кожен індивідуальний випадок. І, якщо необхідно, встановити точкову підтримку у вразливому місці.

Dri-FIT

  Технологія мінімального поглинання вологи була втілена у тканині з мікрофібри, яку використовують під час створення верхньої частини кросівка. Відтак, під час активного руху небажана рідина добре просочується через мікроволокна, а потім випаровується з поверхні. Тканина допомагає запобігати мокрінню ноги та прилипанню взуття, що може стати справжнім порятунком під час інтенсивних тренувань. Також матеріал забезпечує гарну циркуляцію повітря, завдяки чому зберігається сухість і прохолода.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.