Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Віртуальні інфлюенсери – вплив на сучасний бізнес

Ефективність традиційних рекламних кампаній для бізнесу останнім часом стрімко знижується. Рекламні ролики на телебаченні вже не мають достатнього відгуку в аудиторії, а інтернет-користувачі взагалі блокують рекламу за допомогою спеціальних сервісів.

Натомість бренди розвертають маркетингові стратегії в сторону лідерів думок. Живі підписники інстаграм, що слідкують за життям і вподобаннями свого кумира, виявляють більше зацікавлення до рекламованого ним продукту. Реклама у блогера – це вже робота з теплою аудиторією, а відповідно і значно вищий рівень конверсії.

За останні два роки в маркетингові стратегії брендів все частіше почали орієнтуватися на віртуальних інфлюенсерів. Що це за категорія блогерів і хто за ними стоїть?

 

Цифровий інфлюенсер. Реальне життя вигаданого персонажа

Хто такий віртуальний блогер? Це герої, створені за допомогою цифрової графіки, а активне ведення соціальних мереж створює ілюзію реального життя. Профілі наповнюються дописами, фото з реальних подій і навіть відомими людьми.

Інтернет спільнота має можливість спостерігати за акаунтами вже декількох сотень віртуальних персонажів. Найпопулярнішими та найвпливовішими цифровими інфлюенсерами сьогодення є американські моделі та азіатські моделі. Ліл Мікела, Шуду, Імма, Серафін, Хацуне Міку відвідують різноманітні заходи, носять одяг відомих брендів, позують для глянцю та роздають інтерв'ю.

Соціальні мережі таких персонажів нічим не відрізняються від профілів реальних блогерів. У кожного з них є своя життєва легенда – вік, місце проживання, соціальна позиція, рід занять, інтереси та вподобання і навіть другі половинки. Найбільшу питому частку аудиторії цифрових блогерів становлять фоловери у віці від 18 до 24 років. Так зване покоління Z дорослішає, зростає його платоспроможність, воно лояльніше сприймає інноваційні бізнес ідеї, а тому вважається привабливим перспективним клієнтом для компаній.

 

Розвиток бізнесу за допомогою віртуальних інфлюенсерів

Як уже зазначалося вище, співпраця з блогерами – досить ефективний маркетинговий інструмент. Живі підписники инстаграм легко сприймають нативну ненав'язливу рекламу. Проте в роботі з масштабними інфлюенсерами є й свої складнощі:

  • Для вдалого проєкту потрібно вміти обрати «правильного» блогера. Цінності, які він транслює, повинні збігатися з цінностями бренду, портрет його аудиторії з портретом потенційного клієнта компанії. Якщо, приміром, особа пропагує здоровий спосіб життя, то навряд чи його інстаграм підписники належно сприймуть рекламу закладу швидкого харчування.
  • Співпраця з лідерами думок вимагає часу та детального пропрацювання. Зазвичай графік їх колаборацій розписаний на декілька місяців наперед, тому ідея для бізнесу не завжди може бути втілена вчасно. Переговори і домовленості, складання сценаріїв займають багато часу і сил.
  • В роботі з реальними людьми завжди мають місце форс-мажори. Хвороби, непередбачувані ситуації, блокування акаунтів, пандемії можуть значно вплинути на графік. Відповідно власника бізнесу чекають серйозні втрати.
  • Щоб реалізувати нестандартні бізнес ідеї, цікаві сценарії потрібно додатково витратитися на фотозйомки і фотостудії, візажистів, трансфер. Навіть на звичайний підбір товару доведеться виділити час із невеликим запасом, оскільки блогеру може не підійти розмір чи колір речі абощо.

Робота віртуальних інфлюенсерів не залежить від часу та обставин. Більше того в час пандемії вони опинилися у виграшній позиції. За допомогою комп'ютерної графіки можна реалізувати найсміливіші ідеї для бізнесу, відправити персонажа у будь-яку точку світу, «зустрітися» з будь-якою знаменитістю. Відомі бренди влаштовують з ними покази, концерти, виставки, демонстрації, не переживаючи за соціальну дистанцію.

Деякі компанії пішли далі в маркетингових стратегіях і почали створювати власних персонажів, які стають обличчям бренду. Яскравим представником таких інфлюенсерів є полковник Сандерс, за яким можуть спостерігати фоловери в інстаграм акаунті мережі закладів швидкого харчування KFC. Чоловік навіть має віртуальну дівчину, живе насиченим життям і окрім продукції компанії рекламує товари інших брендів.

Інноваційні бізнес ідеї з'являються з кожним новим днем. Тенденцій до спаду популярності віртуальних інфлюенсерів поки не спостерігається. Рівень зацікавлення ними не поступається активності в профілях блогерів, що підкорюють популярні соціальні мережі. Якщо показник ROI у макро-блогерів коливається в межах 0,7-0,9%, то активність аудиторії цифрових персонажів сягає показника 2,7%. Експерти прогнозують, що у нішевих віртуальних героїв ця цифра буде ще вищою.

Простір для розвитку віртуального інфлюенс маркетингу ще є. Так, втілювати в реальність бізнес ідеї майбутнього вже почали великі компанії. Доповнена реальність, 3D графіка – це тільки частина можливостей. Так, у вересні 2020 у Токіо IKEA збудувала у вітрині магазину дві кімнати, в яких «поселила» Імму. Відвідувачі мали нагоду спостерігати за звичним життям цифрового персонажа в офлайн режимі.

Цифрові технології, штучний інтелект – не так давно це все здавалося чимось фантазійним. Але залежність від соціальних мережі всесвітньої павутини уже зробили свою справу, відкриваючи нові шляхи для розвитку будь-якого бізнесу.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.