Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Як підібрати для себе зручне спортивне взуття?


Багатьом знайоме відчуття, коли потрібно придбати кросівки, а ти ніяк не можеш визначитися. Гортаєш каталог сайту, де кожна наступна модель краща за попередню, і це страшенно збиває з пантелику. На чому ж зупинитися? Процес вибору полегшить одне просте правило: кросівки слід обирати відповідно до мети. Кожна пара орієнтована на конкретний вид активності, тому що враховує його особливості, і таким чином здатна захистити ноги від загрозливих факторів.



Для пробіжок та марафонів

  Для інтенсивних видів спорту, таких як біг, необхідні моделі з гарною амортизацією. Під час активного руху нога виконує багато різнотипних маневрів, а також взаємодіє з різними поверхнями, не завжди м’якими. Тому блоки з повітрям чи спеціальним гелем допоможуть приземлитися, захищаючи стопу від удару. Не менш важлива і стійкість, яку забезпечує підошва. Під час бігу ступня не повинна ковзати, тому для кросівок важлива глибока рельєфність, яка створить зчеплення.

  Рельєфні підошви також бувають різним – шукайте відповідно до вашого типу ландшафту. Для бігу по асфальту потрібні кросівки з потужною амортизацією, оскільки це найтвердіша поверхня, і ризик травмування від ударного зіткнення зростає. Для трейлових кросівок, у яких ви будете бігати парковими чи лісними стежками, важливі міцність і водночас гнучкість. Це захистить ноги від гілок, каміння та інших перепон. Для пробіжок по снігу підійде тільки підошва з шипами.

  Якщо говорити про матеріал верху, то для літа найкраще підійде сітка, оскільки вона добре пропускає повітря і ноги лишаються сухими. Для осінніх пробіжок можна обрати шкіряний верх із перфорацією, який захистить ноги від дощу чи снігу, і в той же час не залишить їх без повітря. На зиму обирайте моделі з мембранним верхом, що не промокає.




Для гри в баскетбол

  Чи не найбільш важливим для кросівок взагалі, а особливо баскетбольних, є поняття стабілізації – це здатність взуття зафіксувати ногу в правильному положенні. Снікерси не повинні бути ні широкими, ні тісними – стопа і п’ятка мають бути надійно закріплені. Моделі для гри в баскетбол – це переважно хайтопи, які добре фіксують гомілку, захищаючи її від різких рухів під час стрибків, що можуть ушкодити ноги.

  Особливістю баскетбольних кросівок є широка підошва з рельєфом, який з боків виходить за її межі. Конструкція розроблена спеціально для приземлення після високих стрибків – вона пом’якшує ударне навантаження і не ковзає.

На кожен день

  На перший погляд здається, що найважче завдання – знайти кросівки на всі випадки життя. Адже вони мають бути зручними і водночас легкими, з повітропроникного матеріалу, але не надто спортивними. Однак, є першочергові фактори, на які варто звернути увагу. Щоденні кросівки мають відповідати двом критеріям: гнучкість і м’якість зі збереженням форми. Протягом дня нам доводиться багато ходити та сидіти у взутті, підніматися та спускатися сходами. Тут важливо нейтралізувати не навантаження від ударів, а навантаження від ходіння протягом довгого часу в тій чи іншій парі. Тому краще обирати легкі кросівки, щоб не обтяжувати ногу. Також важливо, щоб вони мали натуральну устілку, яку можна виймати та очищати.

  Під час вибору кросівки радять міряти в шкарпетках, у яких ви будете їх носити. При цьому залишайте в запасі близько 5 мм – нога набрякає до вечора, через що збільшується. Важливо добирати кросівки під свій звід стопи, бо без урахування анатомічних особливостей страждатимуть м’язи ніг і спини. Якщо у вас високий звід, це означає, що нога торкається підлоги лише передньою і задньою частиною. Внаслідок цього навантаження припадає лише на дві точки стопи. Тому потрібно обирати потужну амортизацію і відносну м’якість, щоб рівномірно розподілити удар від зіткнення по всій довжині ноги. Для нормального зводу цілком вистачить стандартної амортизації. Якщо ж стопа майже повністю торкається поверхні, потрібні кросівки з гарною стабілізацією, які чітко контролюють рухи. Також перевірте наявність супінатора – ортопедичної підошви, що залишається в незмінній формі і завдяки цьому забезпечує правильне положення стопи.



Для занять у спортивній залі

  Для фітнесу підійдуть кросівки з легкою амортизацією, оскільки під час занять із аеробіки стопа не зазнає сильних ударів і має залишатися рухомою. Однак, литкові м’язи від навантаження все-таки потрібно захищати. Для відносно статичних видів фізичної активності, наприклад, стретчингу чи йоги, знадобляться гнучкі кросівки. Звертайте увагу, щоб гнучкість була правильною – лінія згину має пролягати у природній ділянці згину пальців. Кросівок, який складається навпіл, не відповідає анатомічній будові стопи, тому може її травмувати. Для бігової доріжки підійде полегшений варіант бігових кросівок з неглибоким рельєфом.

  Під час силових тренувань основне навантаження припадає на м’язи ніг і хребта. Щоб розвантажити їх, потрібні кросівки зі стійкою підошвою і фіксацією. Вони мають бути щільнішими, ніж для фітнес-занять, із жорсткою п’яткою, щоб правильно розподілити навантаження. Краще, щоб взуття для спортивної зали було з сітки – вона дозволяє ногам повноцінно дихати, що перешкоджає розмноженню бактерій.

Для походів та подорожей

  Якщо вас очікує сходження на гору чи ходіння по будь-якому іншому бездоріжжю, ви повинні знати, що до туристичного взуття існують особливі вимоги. Воно обов’язково має бути оснащене підошвою з глибоким малюнком протектора. При цьому, одні підошви краще чіпляються за болотисті поверхні, а інші – за кам’янисті, тому на це варто звернути окрему увагу. Амортизаційний ресурс також повинен бути потужними. Вам доведеться мінімум часу проводити на рівних поверхнях, здебільшого ви будете підійматися вгору чи спускатися вниз. Тому коліна потребуватимуть більшого захисту.

  Через специфіку природніх поверхонь для трекових кросівок не така важлива амортизація, як стійкість і гарна фіксація. Адже тут здоров’ю ноги загрожують не ударні навантаження, а нерівності, на яких можна не втриматися. Тому обирайте моделі з гарною підтримкою гомілки. Сюрпризом можуть стати і погодні умови – краще дивитись на моделі з міцним верхом із матеріалів, що не намокають.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.