Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Як вибрати футбольний м’яч?

Футбольний м'яч — найважливіше спортивне знаряддя будь-якого матчу, незалежно від того, проводиться він на професійному рівні або у дворі в один з літніх днів. Його якість повинна відповідати запитам гравців. У цій статті розбираємося, на які параметри потрібно звертати увагу при виборі, чим відрізняється м’яч професійних футболістів.

 

Критерії вибору м’яча

На розмір та вагу м’яча, перш за все, впливає вік гравця. Так, для дітей його вага не перевищує 340 г, а довжина кола становить не більше 61 см. Одночасно параметри м’яча для дорослих гравців становлять близько 450 г та від 68 до 70 см відповідно.

Ще слід звернути увагу на якість матеріалів. М’яч футбольний складається з трьох частин: покришки, камери та підкладки.

На зміну шкіряним м’ячам (вони швидко промокали під час дощу, через що грати ставало важче) прийшов поліуретан і полівінілхлорид. Саме з цих двох матеріалів зараз виробляються покришки. Вибір першого пояснюється його еластичністю, кращим відскоком та зносостійкістю. Поверхня може залишатися матовою, а може бути зроблена «під глянець» — такий варіант краще відштовхує воду. Полівінілхлорид — також твердий матеріал, але не має необхідної еластичності. Виробами з нього можна грати у спортивних залах.

Крім цього, слід враховувати якість з’єднання панелей та їх кількість (вона варіюється від 6 до 32). Якісний футбольний м'яч повинен служити довго, тому замість склейки краще використовувати метод зшивання.

Сучасні камери можуть бути зроблені з двох матеріалів. Моделі з бутилу довше зберігають повітря, проте латексними м’ячами легше управляти.

Підкладка робить м’яч пружним та надає йому необхідну форму. Вона може бути виконана з тканини і піни, але такі моделі швидко промокають — це ускладнює подальшу гру. Якщо людина може дозволити собі купити футбольний м’яч за більшу суму, то краще вибирати підкладку з нетканого матеріалу. Вона має хороші водовідштовхувальні властивості.

Звичайно, при пошуку ідеального варіанту слід враховувати те, з якою метою та у яких умовах знаряддя буде використовуватися. В основному виділяють п’ять типів м’ячів:

1.  Професійний. Найвища якість та ціна футбольного м'яча належить цьому виду. Всі матеріали, дизайнерські рішення і характеристики, починаючи від траєкторії та закінчуючи поглинанням вологи, регулюються нормами, тому такі м’ячі використовують на іграх вищого рівня.

2.  Матчевий. Коштує дешевше, але практично не поступаються за якістю — підходить для різних вікових груп і приміщень, а також відповідає певним параметрам.

3.  Тренувальний. М’ячі мають нижчу якість сировини та найнижчу вартість, але у той самий час грати ними можна навіть на жорстких поверхнях.

4.  М’ячі для міні футболу. Їх камери наповнюються піною. Це збільшує вагу та уповільнює відскік м’яча.

5.  Сувенірні. Зазвичай невеликого розміру. Використовуються як подарунок, часто просувають якийсь бренд, компанію або подію.

Однак крім грамотного вибору м’яча, власнику необхідно за ним добре доглядати. Перед накачуванням рекомендується додавати у ніпель спеціальне масло. Якщо ж гра відбувалася під дощем, м’яч необхідно витерти ганчіркою та залишити до повного висихання.

Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.