Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Дропшипінг: юридичні та бухгалтерські питання під час відкриття власної справи

Ми продовжуємо ділитися корисною інформацією для тих, хто бажає розпочати власну справу і зайнятися дропшипінгом. Сьогодні поділимося основними моментами, які стосуються юридичного оформлення та ведення фінансів. 

 

Юридичні питання


Реєстрація бізнесу

 

Для цього ви маєте зареєструватися, як ФОП або юридична особа. Це потрібно для того, щоб вести свою діяльність чесно та сплачувати податки державі. Це варто зробити до початку продажів у вашому інтернет-магазині. 

Яку групу ФОП вибрати? 

 

  • Єдиний податок друга група. Фізична особа може надавати різні типи послуг та продажу. Не може наймати більше ніж 10 співробітників. Річний оборот не може перевищувати 5 млн. гривень у рік. 
  • Єдиний податок третя група. Немає обмежень щодо кількості працівників. Можете здійснювати підприємницьку діяльність як з юридичними, так і фізичними особами. Оборот не повинен перевищувати 7 млн. гривень.

Найчастіше дропшипери починають саме з другої групи, коли оборот зростає переходять на загальну або третю. Для його відкриття потрібно два документи — паспорт та ІПН. Найчастіші способи, як дропшипери відкривають ФОП.

 

Дія

 

Для початку потрібно зайти в особистий кабінет за допомогою електронного підпису, його можна згенерувати через онлайн-банкінг. У ПриватБанку є можливість зробити це за хвилину або ж використати інший зручний для вас спосіб. 

 

Повний список органів, які надають електронний ключ:

https://czo.gov.ua/ca-registry

 

Сторінка в ДІЇ для реєстрації ФОП:

https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

 

Після цього потрібно заповнити онлайн-форму на отримання послуги.

Заповнену заяву на реєстрацію ФОП буде перевірено та автоматично надіслано до ЄДР для проведення державної реєстрації. Якщо ви все зробили правильно, то на електронну пошту прийде повідомлення про реєстрацію ФОП. В особистому кабінеті в ДІЇ вам також буде доступна виписка з ЄДР. Вона має юридичну силу, як в друкованому, так і електронному вигляді 

 

Також, в ДІЇ є можливість сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у мобільному застосунку. Він сплачується один раз на рік. Комісія в ДІЇ складає 1,5%. В Монобанку — 0%, ПриватБанку —  3 грн./платіж.

Ще один варіант  —  це відкрити ФОП через Монобанк, на практиці це займає часу до 5 хв. та не є дуже важким процесом.

https://www.monobank.ua/fop?lang=uk

 

Можна відкрити ФОП і особисто у нотаріуса, але це займає більше часу. Тому радимо зробити все онлайн, оскільки це набагато зручніше. Перед відкриттям ФОП вам важливо визначитися з КВЕД, тобто з вашою групою єдиного податку. Потрібно бути уважним, бо не правильний вибір, може спричинити у майбутньому штрафи. Основний КВЕД для інтернет-магазину —  47.91. Але ви можете обирати не обмежену кількість, виходячи з вашої діяльності.

 

Оформлення договору співпраці 

 

Коли ви визначилися з постачальником, далі оформлюємо ваші трудові відносини. Це потрібно для того, щоб контролювати вашу співпрацю та мати гарантію безпеки для вас. При дропшипінгу потрібно скласти агентський договір або договір комісії з постачальником, отримуючи обумовлений відсоток від продажу. Тоді клієнти перераховують оплату на рахунок постачальника, а ФОП-посереднику не потрібно РРО (реєстратор розрахункових операцій). Для цього можна звернутися до юриста, або ж до самого постачальника, який може надавати вже готові договори для дропшиперів.

 

Що варто врахувати в Договорі з постачальником?

 

  • Строки постачання товарів. 
  • Ціну на товар.
  • Розірвання договору.
  • Форс-мажорні обставини.
  • Своєчасні розрахунки між сторонами.
  • Клієнти.

 

Ведення обліку 

 

Подання звітностей для ФОП третьої групи з єдиним податком можна робити через ДІЮ. Система підтягує всі ваші дані, вам потрібно лише ввести суму за відповідні місяці. Але краще зробити інтеграцію вашого банкінгу до ДІЇ, тоді це буде легше підсумовувати та рахувати. Прийняття звітності займає до 15 хв. Більше жодних паперових форм та витрачання багато часу! 

  • ФОП третьої групи сплачує єдиний податок щоквартально протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації за звітний квартал.

ФОП другої групи повинен вести книгу обліку доходів. Декларація платника єдиного податку подається раз на рік протягом 60 календарних днів з початку року. Тут для початку краще звернутися до бухгалтера, поки ви не навчитеся робити це самі. В Монобанку можна надавати бухгалтеру доступ до ваших рахунків для формування звітностей. 

  • ФОП другої групи має сплачувати єдиний податок кожного місяця не пізніше 20 числа.

Як можна зрозуміти з даної статті, цей момент є важким, але з ним потрібно розібратися. Для цього потрібно ще раз детально дослідити матеріал та визначитися, що краще підходить для вас. Також, ви можете завжди звернутися до нас на консультацію. Наші менеджери зможуть детальніше пояснити вам всі деталі та умови створення власної справи по системі дропшипінг.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.