Контактний номер телефону
(0800) 354 104

Розмірні сітки: як не помилитися з розміром?

  У реальному магазині доволі складно придбати неправильний розмір, оскільки ми можемо взяти хоч три варіанти бажаної моделі і приміряти їх усі. Однак сьогодні ми все частіше робимо вибір на користь покупок в інтернеті, тому що це дає ширший вибір і заощаджує час. Та інколи цей процес перетворюється на справжній квест із тлумачення розмірної сітки. Що ж робити під час шопінгу в онлайні, щоб не прогадати з розміром?


Кілька фактів про розмірні сітки

  До ХХ століття найпопулярнішим був пошив за індивідуальними мірками. Заможніші замовляли одяг у кравців, інші ж шили вдома. Лише в 40-х роках США та Англія паралельно почали пошуки єдиної величини, яка допомогла б звести параметри людей до кількох стандартних розмірів і спростити виробництво одягу. У 1958 році в Америці розробили систему, яка починалася з 8 розміру і закінчувалася 42. Однак вона була складною і не користувалася популярністю, а в 1983 році від неї зрештою відмовилися. З 80-х років цифри поступово почали знижувати, і таким чином утворилися розмірні сітки в їхньому сучасному вигляді.

  Сьогодні найбільш відомими є міжнародна, європейська (EU), британська (UK) і американська (US) сітки. Міжнародні розміри позначаються буквами XS (extra small), S (small), M (medium), L (large), XL (extra large) і далі, при чому для жінок і чоловіків вони дорівнюють різним числам. Також ви можете зустріти розміри 1Х, 2Х чи 3Х – це позначки для plus size. Щодо європейської сітки все дуже умовно, адже її важко назвати універсальною. Фактично, більшість європейських країн користується власними системами: свою розмірну сітку має Франція, Німеччина, Італія та інші країни. Також будьте уважні, адже американська і англійська сітки позначаються в дюймах. Тому запам’ятайте, що 1 дюйм – це 2,54 см, а краще шукайте розмірні таблиці з відповідниками в сантиметрах. Не радимо орієнтуватися на розмірні сітки певної країни, оскільки вони дуже відрізняються і легко вас заплутають. Наприклад, 30-й європейський розмір в Англії виявиться 2-м, а в Америці нульовим. Тому найдієвіший лайфхак – знаходити розшифрування в сантиметрах під кожну окрему країну.


Як підібрати правильний розмір взуття?

  Виміряти довжину ноги на папері. Для цього візьміть аркуш, щільно прикладіть ногу і обведіть її по контуру олівцем. Найкраще робити це ввечері, оскільки за день інтенсивного ходіння нога набрякає і збільшується в розмірах. Якщо ви будете носити взуття у шкарпетках, обов’язково робіть виміри в них. Далі виміряйте відстань від найдовшого пальця до кінчика п’ятки. Зробіть це з обома ногами, оскільки вони асиметричні, і одна завжди трохи довша. Візьміть за результат найбільше значення і додайте до нього кілька зайвих міліметрів залежно від мети. Наприклад, під час занять спортом нога збільшується, тому для бігу обов’язково додайте 0,5-1см.

Не менш важливим параметром є повнота – те, що ми називаємо широкою чи вузькою стопою. Вам потрібно це врахувати, якщо у вас нестандартна стопа і ви збираєтеся придбати взуття з жорсткого матеріалу – шкіряні кросівки чи черевики. Повноту вираховують за формулою W = 0,25В – 0,15С – А, де W – це наш результат, B – об’єм стопи, C – довжина стопи, A – постійний коефіцієнт (17 для чоловіків і 16 для жінок). Існують окремі таблиці з показниками повноти, з ними також треба звірятися відповідно до країни.

  Виміряти устілку. Ефективний спосіб, якщо дотримуватися кількох правил. По-перше, візьміть устілку з вашої найзручнішої моделі. Найкраще, якщо вона буде з того самого виду взуття, який ви збираєтеся п

ридбати. Тобто, якщо ви обираєте легкі кросівки для спортивної зали, не треба міряти підошву від зимових черевиків. По-друге, намагайтеся знайти найновішу устілку. Адже стара вже зазнала деформації і викривить показники.

  Користуватися розмірною сіткою конкретного бренду. На кожному офіційному сайті є конвертація розмірів відповідно до різних метричних систем. Це дуже важливо, тому що навіть у двох брендів розмірні сітки можуть відрізнятися. Наприклад, жіноча пара кросівок європейського розміру 35 у Nike буде дорівнювати 21, 5 см, а така сама пара New Balance – 22 см.

  Робити вибір на користь більшого розміру. Тут будьте уважними – йдеться про 0,5-1 см. Якщо взуття менше, порушується кровообіг. Та якщо воно завелике, пальці не можуть контролювати порожнє місце і стопа жорстко вдаряється під час ходіння. Якщо ж ви придбали кросівки на кілька міліметрів більші, їх можна підігнати по розміру за допомогою шнурування, липучок або спеціальних устілок.


А як же обрати свій розмір одягу?

  Виміряйте усі параметри. Для одягу основними є три величини: об’єм грудей (Bust), талії (Waist) і стегон (Hip). Спершу потрібно виміряти найбільш випуклу частину грудної клітки, відвівши руки назад. Талія вимірюється в найтоншому місці – зазвичай це трохи вище від пупка, там, де згинається ваше тіло. Стегна потрібно міряти, охоплюючи точки, де вони найбільше виділяються. Також більшість виробників надає купу додаткової інформації, аби ви не помилилися: зріст (Height), довжина рукава (Sleeve length), довжина внутрішнього шва ноги (Inseam). Щоб дізнатися зріст, потрібно зняти взуття, щільно притулитися до стіни і виміряти відстань від маківки до кінчика ступні. Під час замірів рукавів краще трохи зігнути руку в лікті, а вимірювання внутрішнього шва відбувається від стегна до щиколотки. Для замовлення нижньої білизни чи спортивного топу знадобляться і параметри об’єму під грудями.

  Обирайте речі відповідно до специфіки вашого тіла. У Nike, наприклад, є одні і ті самі моделі у звичайних, а також вкорочених (Short) і подовжених (Tall) на кілька сантиметрів варіантах. Це дуже зручно, коли об’єм вашого тіла підпадає під один розмір, а зріст під інший. Тому звертайте увагу на такі примітки. У багатьох брендів, серед яких Nike, Adidas, Puma та інші, є спеціальні розділи на сайті – Plus size та Big&Tall.

  Будьте уважні з категорією товарів «унісекс». Наприклад, у компанії Puma одяг і взуття унісекс створюють лише в чоловічих розмірах. Тому жінкам радять обирати менший розмір, ніж вони носять зазвичай. Як правило, на сайтах зазначена уся додаткова інформація, тому важливо звертати на неї увагу.

      Ми використовуємо Cookies, щоб користуватись сайтом було зручніше.